Mediji: Bajdenovu kampanju finansirao lobista „Severnog toka 2“

© AP Photo / Patrick SemanskyAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Pratite nas
Bivši američki diplomata Ričard Bert, koji navodno lobira za gasovod „Severni tok 2“, izdvojio je 2020. godine novčana sredstva za kampanju Džoa Bajdena, koji je u to vreme bio predsednički kandidat, piše list „Njujork post“.
List naglašava da je Bajden ranije obećao da za vođenje svoje kampanje neće uzimati sredstva od lobista. Takođe se napominje da je Bert, koji je za vreme administracije Ronalda Regana bio američki ambasador u Nemačkoj, u oktobru prošle godine izdvojio četiri hiljade dolara za Bajdenovu kampanju. Pre toga je u martu 2020. godine donirao 10.000 dolara Bajdenovom odboru za podršku.
List tvrdi da se Bert „trenutno direktno bavi aktivnostima lobiranja u interesu ‘Nord strima 2 AG’“.
​Portparol Nacionalnog komiteta Demokratske partije objasnio je za „Njujork post“ da je Bert dao donaciju Bajdenu „ne otkrivajući da je registrovani strani agent i da stoga nema pravo na doniranje“. Nacionalni komitet tvrdi da je Bertu vraćen novac.
Američki predsednik Džozef Bajden ranije je priznao da su sankcije protiv „Severnog toka 2“ u ovoj fazi kontraproduktivne, jer je projekat blizu završetka. Sjedinjene Američke Države objavile su 20. maja da su zbog sopstvenih nacionalnih interesa odustale od uvođenja sankcija kompaniji „Nord strim 2 AG“, operatoru „Severnog toka 2“. Međutim, zatim su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije ruskim organizacijama i brodovima koji rade na projektu gasovoda „Severni tok 2“.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala