Egipat i Izrael o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju izraelskih vojnika i građana

Pratite nas
Egipat i Izrael pregovaraju danas na visokom nivou kako bi podstakli krhko primirje između Izraela i Hamasa i da bi obnovili pojas Gaze.
Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri sastao se sa izraelskom kolegom Gabijem Aškenazijem, koji je danas doputovao u Kairo, preneo je AP.
To je bila prva državna poseta jednog izraelskog ministra spoljnih poslova tokom više od decenije, navelo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova.
Izraelska ambasada u Kairu napisala je na Tviteru da je Aškenazijeva poseta prva poseta jednog visokorangiranog izraelskog diplomate od 2008. godine.
Ambasada je navela da će dvojica ministara razgovarati o prekidu vatre i oslobađanju izraelskih vojnika i građana koje drži Hamas.
U međuvremenu, egipatski šef obaveštajne službe Abas Kamel doleteo je u Tel Aviv na razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i palestinskim zvaničnicima u Ramali, rekao je egipatski zvaničnik.
Prema njegovim rečima, Kamel će sa Netanijahuom i palestinskom upravom razgovarati i o načinu obnove Gaze.
Kamel će se sastati i sa čelnicima Hamasa u Ramali.
Očekuje se da će u razgovorima sa izraelskim zvaničnicima biti reči o nizu mera kojima bi se materijal, električna energija i gorivo propuštali na teritoriju, kao i o mogućem proširenju pomorskog prostora za ribare u Gazi, rekao je zvaničnik, a preneo Tanjug. 
Slavlje Palestinaca u Gazi povodom postignutog primirja - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Stupio na snagu prekid vatre između Izraela i Hamasa, veselje na ulicama Gaze /video/
Tokom 11-dnevnog rata ubijeno je više od 250 ljudi i izazvana su velika razaranja na osiromašenoj priobalnoj teritoriji.
Prema preliminarnim procenama šteta iznosi stotine miliona dolara.
Egipat je bio ključan u posredovanju oko postizanja dogovora između dve strane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala