Bavarski premijer: Što pre dati dozvolu za „Sputnjik ve“

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaVakcina „Sputnjik Ve“ registrovana u 70 zemalja
Vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana u 70 zemalja - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Pratite nas
Premijer nemačke savezne države Bavarske Markus Zeder apelovao je na Evropsku agenciju za lekove (EMA) da što pre dozvoli primenu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik ve“ (Sputnik V), piše „Bild am Zontag“.
„Neophodno je nastaviti vakcinaciju. Pre svega treba ubrzati proces oko vakcine ‘Sputnjik Ve’. Ne sme se odugovlačiti iz ideoloških razloga“, citira Zedera nemački list.
Podsetimo, više nemačkih saveznih država je još ranije saopštilo da namerava da unilateralno nabavi rusku vakcinu, a u Bavarskoj su vlasti potpisale i odgovarajući memorandum o namerama.
Sputnjik Ve vs Sputnjik Lajt - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Dve vakcine pred kojima korona gubi bitku: U čemu je razlika između „Sputnjika Ve“ i „Sputnjika lajt“
Sredinom maja direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin rekao je da se registracija ruske vakcine u Evropi odugovlači po nalogu iz uticajnih kabineta EU i ocenio da je to nemoralno.  U Briselu su odgovorili da u Evropskoj komisiji insistiraju na tome da se prema svim vakcinama koje treba da budu odobrene, uključujući „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), primenjuje jedinstven naučni pristup.
Evropska agencija za lekove započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala