Ukrajinski diplomata traži odštetu od Rusije

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Majka domovina i Kijevo-Pečerska lavra na obali Dnjepra u Kijevu
Spomenik Majka domovina i Kijevo-Pečerska lavra na obali Dnjepra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrej Meljnik izneo je uslove za normalizaciju odnosa sa Moskvom.
„Rusija treba da nestane iz Donbasa i vrati Krim... Posle toga Moskva mora da obnovi uništena područja i plati odštetu“, rekao je diplomata u intervjuu za „Berliner cajtung“.
Prema njegovom mišljenju, ruska strana takođe treba da se „izvini“ Kijevu. On je uveren da će to biti polazna osnova na putu ka „pomirenju“ država.
Ukrajinski političari i zvaničnici optužuju Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove zemlje i „agresiju“. Istovremeno, kijevske vlasti same diskriminišu stanovništvo na osnovu nacionalnosti i jezika i na zakonodavnom nivou „potiskuju“ ruski jezik iz upotrebe.
U Donbasu Oružane snage Ukrajine, zajedno sa ekstremističkim nacionalistima, redovno granatiraju civilna naselja, uništavajući infrastrukturu i privredu regiona. U aprilu je u jednom od takvih granatiranja poginulo dete, a jedna žena je ranjena. Rusija je, sa svoje strane, više puta naglašavala da se zalaže za mirno rešenje sukoba na istoku Ukrajine kroz primenu Minskih sporazuma. Kijev na svaki mogući način odlaže sprovođenje ovog plana, a na pregovorima iznosi inicijative koje su u suprotnosti sa sporazumima.
Moskva je upozorila da neće dozvoliti Ukrajini da uništava stanovništvo Donjecka i Luganska. Kako je uveravao Vladimir Putin, Rusija stanovnike Donbasa neće ostaviti ni po koju cenu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala