„Srbija je Kini čelični prijatelj u Evropi“: Šef kineske diplomatije sa Selakovićem

© Foto : Ministarstvo spoljnih poslova SrbijeMinistar spoljnih poslova Nikola Selaković i šef kineske diplomatije Vang Ji
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i šef kineske diplomatije Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i šef kineske diplomatije Vang Ji poručili su, nakon sastanaka održanih u Guijangu, da je zajednička borba protiv virusa korona otvorila još jedno poglavlje dobre saradnje u sveobuhvatnim strateškim odnosima i čeličnom prijateljstvu dve zemlje. Vang je istakao da je Srbija Kini čelični prijatelj u Evropi.
Kineski ministar je rekao da Kina nastavlja da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama, posebno u Ujedinjenim nacijama, po pitanju integriteta i suvereniteta naše zemlje.
Prema njegovim rečima, tradicionalno dobri odnosi dve zemlje podignuti su na veći nivo zbog odličnih prijateljskih odnosa dva predsednika — Aleksandra Vučića i Si Đinpinga i njihovog međusobnog poštovanja i uvažavanja.
„Kinezi i Srbi su herojski narodi, koji se međusobno podržavaju u međunarodnim institucijama i rame uz rame stoje braneći pravdu i prijateljstvo“, kazao je Vang i dodao da dve zemlje čvrsto brane međunarodno pravo.
Kao zaključke sa sastanka, on je istakao da su dogovorili da će nastaviti da se podržavaju u međunarodnim institucijama, kao i da će unaprediti saradnju u infrastrukturi, industriji, ekonomiji i drugim oblastima.
​Ministar Selaković je rekao da je ovo bila jedinstvena prilika da se govori o odnosima dve zemlje, koje dele strateško partnerstvo i koje su ponosne na čelično prijateljstvo. Kako je naveo, odnosi predsednika dve države su glavni podstrekač sve boljim odnosima.
„Naše prijateljstvo je tradicionalno, a danas je na najvećem mogućem nivou“, ocenio je ministar.
​Selaković ističe da je Srbija ponosna što ima podršku Kine u međunarodnim organizacijama i to ne samo u Ujedinjenim nacijama, već i u Interpolu i Unesku u vezi svih problema koje ima u vezi sa Kosovom i Metohijom.
„Vaša podrška je nešto što čini da naša komplikovana situacija bude manje komplikovana, da izdržimo sve pritiske koje imamo“, naglasio je Selaković.
Na sastanku, ministri su razgovarali o bilateralnoj saradnji, borbi protiv virusa korona, ekonomskoj saradnji, podršci Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu našoj zemlji po pitanju Kosova i Metohije, infrastrukturnim projektima koji su realizovani u Srbiji uz pomoć kineskih partnera, ali i o poseti predsednika Kine Si Đinpinga Beogradu, preneo je Tanjug.

Srbija i Kina će zajedno proizvoditi vakcinu

Šef kineske diplomatije je naveo da će Kina nastaviti zajedno sa Srbijom da se bori protiv virusa korona, a jedan od načina će biti i priključivanje naše zemlje u proizvodnju vakcina.
„Nastavićemo saradnju u borbi protiv virusa korona, naša zajednička borba se nastavlja, Srbija će nam se priključiti u proizvodnji vakcina, za početak će se puniti ampule i radićemo na ponovnom otvaranju ekonomija“, kazao je Vang.
Vang rekao da su dve zemlje od početka solidarne u borbi protiv virusa korona.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala