SPC: Sabor ne donosi odluke pod uticajem političkih i medijskih kampanja

© Sputnik / Lola Đorđević Sabor Srpske Pravoslavne Crkve
 Sabor Srpske Pravoslavne Crkve - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Arhijereji, članovi Sabora bilo koje crkve, u ovom slučaju SPC, ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja i pritisaka, već isključivo po svom rasuđivanju, saopštila je sinoć Informativna služba SPC.
"U javnosti je, kao posledica medijske kampanje instruirane poslednjih nedelja od strane političkih krugova sa područja koje je šire od onog koje nazivamo srpskim zemljama, tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa verni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim telima i organima", saopšteno je iz SPC. 
U saopštenju objavljenom na sajtu SPC se navodi da je odgovor na ova pitanja jasan i jednostavan, zasnovan je na kanonima Crkve i odredbama Ustava pomesne Srpske Pravoslavne Crkve. 
Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Patrijarh iznenađen i zabrinut za SPC u Crnoj Gori: Saopštenje Crkve posle posete Krivokapića
Kako se navodi, verni narod sa bilo kog područja u Saboru bilo koje pomesne Crkve, zastupa i u ime tog vernog naroda u Saboru i van Sabora donosi odluke u krajnjoj instanci isključivo nadležni eparhijski arhijerej.
"Arhijereji, članovi Sabora neke pomesne Crkve, u ovom slučaju Srpske Pravoslavne Crkve, ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja ili pritisaka, nego isključivo pod svom rasuđivanju vodeći se isključivo brigom za spasenje i za dobro na ovom i onomo svetu tog vernog naroda. Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katerde i slična pitanja", navodi se u saopštenju.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala