Sabor SPC zaseda i popodne, na dnevnom redu izbor vladika

© Srpska pravoslavna crkvaPočetak radnog dela Svetog Arhijerejskog sabora SPC.
Početak radnog dela Svetog Arhijerejskog sabora SPC. - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Sveti arhijerejski sabor SPC nastavio je danas rad, u okviru kojeg je profesorki dr Nadeždi Basari uručeno visoko crkveno odlikovanje — Orden Svetoga Save drugog stepena.
Profesorka Nadežda Basara je odlikovana na predlog trojice paroha iz Hamburga, koji je Sinodu dostavio vladika Grigorije.
Nadežda Basara je je poznati svetski stručnjak u oblasti hematologije, onkologije i transplantaciji matičnim ćelijama, a odlikovanje joj je dodeljeno za uspeh u lečenju ljudi od najtežih bolesti.
Očekuje se da će Sabor nastaviti zasedanje popodne i da će na dnevnom redu biti izbor i raspoređivanje mitropolita i vladika na upražnjena mesta u mitropolijama i eparhijama.
Na popodnevnoj sednici Sabor bi trebalo da izabere dva mitropolita i jednog episkopa — na upražnjena mesta u eparhiji valjevskoj, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Zagrebačko-ljubljanskoj.
Kako su ranije preneli pojedini mediji, Sabor neće birati mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, već će patrijarhu Porfiriju biti produžena administracija nad tom mitropolijom.
Najavljen je ranije i izbor naslednika mitropolita Amfilohija u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a kandidat za tu poziciju je aktuelni administrator, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.
Prema navodima Tanjuga, s obzirom na najnovija dešavanja u vezi potpisivanja Temeljnog ugovora države Crne Gore i SPC moglo bi se dogoditi da se Sabor i izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odloži, a da vladiki Joanikiju takođe bude produžena administracija.
Po okončanju majskog zasedanja najavljeno je saopštenje.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala