Reakcije crnogorskih zvaničnika na izbor Joanikija za mitropolita

© Sputnik / Nebojša PopovićEpiskop budimljansko-nikšićki Joanikije
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Crnogorski zvaničnici i lideri stranaka pozdravili su izbor vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog i Metodija za vladiku budimljansko-nikšićkog.
„Verujem da ćemo svi zajednički sa svojih pozicija dati doprinos promociji i jačanju univerzalnih vrednosti u našoj državi, ali i širiti ideju pomirenja, ljubavi i pravde“, poručio je potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović na Tviteru.
Predsednik crnogorske Skupštine Aleksa ​Bečić je istakao da je uveren da su Mitropolija crnogorsko-primorska i verujući narod Crne Gore dobili dostojnog duhovnog pastira.
„Upućujem najsrdačnije čestitke mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Joanikiju Mićoviću na izboru, u želji da mudra dela, poruke mira, ljubavi i tolerancije budu vodilja kojim će, zajedno sa narodom Crne Gore, koračati u vremenu koje je pred nama“, napisao je Bečić na Tviteru.
​Bečić je uputio čestitku i novoizabranom episkopu budimljansko-nikšićkom, Metodiju.
​„U uverenju da ćete u ovim izazovnim vremenima našem narodu pomoći da sačuva svoju veru i da ćete biti duhovni oslonac verujućem narodu. U nadi da ćete dugovečno i posvećeno obavljati funkciju episkopa budimljansko-nikšićkog, najiskrenije Vam čestitam“, naveo je Bečić.
​On je istakao da ga dodatno raduje jer su i jedan i drugi bili igumani Cetinjskog manastira i duhovni učenici, kako je naveo, njegovog  prijatelja blaženopočivšeg Amfilohija.
Izbor za mitropolita Joanikiju je čestitao i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević.
​„Čestitam vladici Joanikiju izbor za mitropolita Crnogorsko primorskog naše svete Srpske pravoslavne crkve. Nedeljivi u veri pravoslavnoj,  u odbrani svetosavskog nasleđa nećemo odustati od prađedovskog zaveta. Dostojan!!!“, napisao je na Tviteru Knežević.
​Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić naveo je da je siguran da će Joanikije i Metodije biti dostojni naslednici velikih srpskih arhijereja.
Predsednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević naveo je da Joanikije dolazi na tron Svetog Petra Cetinjskog i da „čekaju iste muke i problemi kao i njega — bratomržnja, podele, korupcija, izdaje, progon pravoslavlja i hrišćanstva, kriminal, nepravda, moral nacije razoren, narod osiromašen i opljačkan“.
„Nismo kao narod mnogo odmakli od tog vremena , ni naučili lekcije iz naše istorije. Potrebna je velika moralna i duhovna obnova našeg naroda, a uloga Mitropolita je ključna“, napisao je na Fejsbuku Medojević.
Čestitke je uputio i predsednik Opštine Budva Marko Carević, ističući da je Joanikije dostojan naslednik trona Petrovića i njegoševske Crne Gore.
„Ujedno, ovom prilikom upućujem čestitke vladici Metodiju na izboru za episkopa jedne od najstarijih episkopija Srpske Pravoslavne Crkve budimljansko-nikšićke. Verujemo da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da sačuvate jedinstvo naše svetosavske crkve u vremenima koja su pred nama. Radujemo se vašem izboru. Dostojni! Na mnogaja ljeta!“, naveo je Carević, prenele su „Vijesti“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala