Majmuni menjaju „akcenat“ kad se presele

© AP Photo / Jens MeyerDvobojni tamarini
Dvobojni tamarini - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Primati brazilskih delova Amazona pronašli su način da prilagode komunikaciju kako bi se bolje slagali sa svojim susedima. Majmuni će koristiti „akcenat“ druge vrste kada uđu na njenu teritoriju, pokazuju rezultati studije.
Kao što se Britanac koji živi u Americi trudi da ga u svakodnevnim kontaktima bolje razumeju prilagođavajući izgovor i odabir reči i izraza, majmuni menjaju svoju komunikaciju u odnosu na okruženje u kojem se nalaze, otkrili su istraživači, prenosi Gardijan.
Istraživači su posmatrali ponašanje 15 grupa dve vrste primata, koji su veličine približno kao veverice, u brazilskoj Amazoniji: dvobojne tamarine (Saguinus bicolor) i crvenoruke tamarine (Saguinus midas). 
Majmunčić - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Mamini sinovi: Naučnici otkrili fascinantne sličnosti šimpanzi i ljudi
Dvobojni tamarin je kritično ugrožena vrsta koja nastanjuje predeo oko Manausa, glavnog grada brazilske savezne države Amazonas.
Ovi majmuni imaju crno lice bez dlaka, belo čupavo krzno po vratu i ramenima i „ogrtač“ nijanse badema na ostatku tela.
Crvenoruki tamarini imaju šake i stopala boje đumbira i telo prekriveno crnim krznom, a stanište im je širom severoistočnog dela Amazonije.
Za razliku od ljudi, drugi primati ne koriste razne jezike. Umesto toga, oni imaju fiksni broj „izraza“ u svom vokalnom repertoaru koji obuhvataju različite kontekste, kao što su upozorenja na predatore i pozivi za parenje.
„Oni ne mogu da nauče nove vokalne pozive“, rekao je autor studije, doktor Džejkob Dan, profesor evolucione biologije na britanskom Univerzitetu Anglija Raskin.
Upoređivanjem snimaka akustičnog profila ili poziva dve vrste na tri lokacije – mesta naseljena isključivo dvobojnim tamarinima, crvenorukim tamarinima i područja u kojima žive obe vrste – istraživači su otkrili da su crvenoruki tamarini prihvatili pozive svojih suseda u zajedničkom regionu, navode rezultati studije objavljene u časopisu Behejvioral ekolodži end Sociobiolodži (Behavioural Ecology and Sociobiology journal).
„Oglašavanje crvenorukih tamarina postaje mnogo sličnije dvobojnim tamarinima – a mi mislimo da je razlog zašto to čine taj što na zajedničkom području i kao veoma srodne vrste, znaju da će se sukobiti oko resursa, jer imaju slične potrebe za hranom i staništem“, objašnjava dr Dan.
„Potreban im je poziv koji ova druga vrsta može da razume kako bi mogli da regulišu teritorijalne sporove“, dodaje.
Ove dve vrste ionako praktično govore isti jezik, ali moraju da razumeju „narečje“ jedna druge, dodaje biolog. 
Babun - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2020
Majmuni se pobili zbog flaše piva /video/
Zašto su crvenoruki tamarini bili prilagodljiviji u odnosu na dvobojnog tamarina, koji kako izgleda nisu pokušali da komuniciraju sa svojim susedima – ostaje misterija i predmet je tekućih istraživanja, napominje Dan.
Ali pošto su crvenoruki tamarini obično relativno više glasovno teritorijalni, pretpostavlja dr Džejkob Dan, možda su kao vrsta predisponirani na promene, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala