Kiša, vetar, oblaci: Kad nas očekuje više toplih dana

© Tanjug / JAROSLAV PAPOsveženje na fontani
Osveženje na fontani - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Sledeće nedelje nas očekuje sveže i nestabilno vreme, a toplijih dana nema ni na vidiku do polovine juna, najavio je Marko Čubrilo, novosadski profesor geografije koji godinama objavljuje vremensku prognozu, za koju mnogi tvrde da je jedna od najtačnijih.
„U nedelju oblačno i još malo hladnije u odnosu na subotu. Pretežno oblačno uz kišu bi trebalo biti na jugu i jugoistoku Srbije. Danas i sutra vetrovito uz umeren i povremeno i pojačan severozapadni vetar. Danas dnevni maksimum uglavnom do 22, a u nedelju od 12 do 20 stepeni“, navodi Čubrilo.
Početkom nedelje vremenske prilike nad našim delom Evrope, prema njegovim rečima, biće pod uticajem visinskog ciklona sa centrom nad istokom kontinenta, dok će sa severa i dalje strujati relativno hladan vazduh.
„Nad središnjim, a posebno istočnim predelima do srede pretežno oblačno i relativno hladno uz čestu pojavu kiše i lokalnih pljuskova koji ponegde mogu biti i jaki uz ređu pojavu sitne tuče/grada. Nad zapadnim i južnim predelima regiona znatno manje oblaka uz više sunčanih intervala i uglavnom bez padavina“, navodi Čubrilo i dodaje da količina padavina uglavnom neće biti visoka.
U ponedeljak će maksimalna temperatura nad velikom delom regiona ostati ispod 15 stepeni Celzijusa. Posledica toga može biti i sneg u delovima Srbije koji se nalaze iznad 1.000 metara nadmorske visine.
Nešto toplije vreme se očekuje od srede.
„Uz sve više sunca i sve manje pljuskova, temperature će biti u postepenom porastu i do petka bi maksimumi dostizali i oko 25 stepeni Celzijusa. Oko 7. juna bi moglo biti još malo toplije uz maksimume od oko 30 stepeni dok je zatim moguće osveženje uz grmljavinske pljuskove“, navodi Čubrilo.
Za sada nema uslova za neko dugotrajnije ili jače otopljenje, pišu Novosti.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala