Kijev: Zbližavanje Rusije i Belorusije – pretnja za Ukrajinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSpomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Spomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Zbližavanje Rusije i Belorusije pretnja je za nacionalnu bezbednost Ukrajine, smatra šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.
„Dalje zbližavanje Belorusije sa Rusijom znači simetričan rast opasnosti da će Rusija iskoristiti Belorusiju za povećanje agresije protiv naše zemlje“, rekao je Kuleba za ukrajinsku TV „1+1“.
Zvanični Kijev, kako je dodao, prilikom donošenja odluka mora uzeti u obzir tu činjenicu.
Podsetimo, Ukrajina je, sledeći primer zapadnih država, 26. maja prekinula aviosaobraćaj sa Belorusijom nakon incidenta sa prinudnim sletanjem aviona „Rajanera“ u Minsku, kada je priveden beloruski bloger Roman Protasevič.
Takođe, ukrajinskim aviokompanijama i avionima zabranjeno je da lete kroz vazdušni prostor Belorusije.
Ambasada Belorusije je tim povodom uputilo protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine, ocenivši da je odluka politička, apsurdna i neosnovana.
Pored toga, Nacionalna komisija za energetsko tržište je na inicijativu ukrajinskog Ministarstva energetike donela odluku o obustavi uvoz električne energije iz Belorusije i Rusije, a Minsk je juče uveo režim individualnih licenci za brojne proizvode iz Ukrajine.
Odnosi Rusije i Ukrajine drastično su se pogoršali zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.
Kijev je u aprilu 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala