Kako je Joanikije govorio za Sputnjik: O Kosovu, litijama, SPC u Crnoj Gori, Milu Đukanoviću /video/

© Sputnik / Dejan SimićVladika budimljansko - nikšićki Joanikije
Vladika budimljansko - nikšićki Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Vladika Joanikije, koga je Sabor SPC izabrao za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, gostovao je u više navrata u emisijama Sputnjika Srbija i govorio na različite teme, o litijama, statusu SPC u Crnoj Gori, Kosovu, Milu Đukanoviću…

O litijama

„Litije su u Crnoj Gori nastale zbog diskriminacije SPC, Crkve koja jednostavno ne isključuje nikoga i nijednoga vjernika. Niti briše bilo čiju nacionalnost ni bilo čije nacionalno osjećanje.
„Pokazalo se da su naše litije koje su bile mirne, civilizovane i jedinstvene po mnogo čemu u svetu, bile potpuno opravdane. Mi smo se temeljili na pravnim argumentima. Većina naroda je shvatila da smo mi vodili opravdanu borbu, zato su nam svi dali podršku i zato smo imali takav uspeh u našoj borbi protiv diskriminacije“.
„Dobili smo utehu od Boga i ohrabrenje. Osećamo da zajedno sa našim narodom na litijama idu anđeli, kao i Sveti Vasilije i Sveti Petar Cetinjski i da nas prati blagoslov Svetog Save. Videli ste 80-godišnjeg starca koji je od manastira Dubočice prešao bosonog po ovoj zimi 20 kilometara do Pljevalja. U ovoj našoj litiji ide se kao na hodočašće. Ovo i jesu hodočašća“.
„Pozvali smo narod na hrišćanski otpor ovom zlu, sa molitvom i za naše neprijatelje, za sve ljude učesnike u ovim našim velikim svečanim skupovima. Organizaciju na litijama ne činimo samo mi, već svi učesnici. Jedan otac nosio je dete oko svog vrata, neki policajac se nasmejao toj devojčici, a ona njemu kaže: „Čiko, nemoj da se smeješ, ovo je mnogo ozbiljna stvar“. Dakle, od starca do deteta, svi su prožeti jednim duhom, vide da se dešavaju ozbiljne, sudbinske stvari u Crnoj Gori, da se Crna Gora probudila, da je jedan novi talas vere i živog duhovnog nasleđa zapljusnuo naš narod. Ali, rano je za bilo kakvo slavlje, ova će borba trajati dugo. Znamo na koji način se organizovala druga strana da nas ugrozi. Potpuno smo svesni opasnosti za našu veru, naročito za ljude koji izlaze na litije. Verujemo u pobedu dobra, ne želimo da u njoj bude pobednika i pobeđenih, želimo da trijumfuje dobro, pravda, istina i bratska ljubav i sloga“.

O Kosovu i Metohiji

„To je ognjište srpskog naroda na kome se svi grejemo, duhovno ognjište, svetinja, sveta srpska zemlja kao što je govorio patrijarh. Isto tako, kako je to njemu bilo svojstveno, mitropolit Amfilohije koji je često posećivao KiM, a posebno Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, ali i ostale svetinje, takođe je nosio KiM u svom srcu. Meni reče jedan sveštenik koji je bio sa mitropolitom Amfilohijem ’99. godine posle bombardovanja, kada je sakupljao i sahranjivao leševe po KiM posle šiptarskog pogroma, da je tada video da je mitropolit od Crne Gore još više voleo Kosovo i Metohiju“.
„Duboka tajna Kosova i Metohije upečatila se u dušu našeg naroda i ona deluje neprekinuto makar od Kosovske bitke do današnjih dana. Takva tajna pripada samo narodima koji imaju bogatu prošlost, veliku istoriju i veliku kulturu. To su suštinske stvari za identitet jednog naroda i toga se ne smemo odreći, kao što se ne smemo odreći svoje duše, pameti, pamćenja i svega drugog što predstavlja vrednost i pred Bogom i pred ljudima“.

O SPC u Crnoj Gori

„Nadam se da je došlo vreme da Crna Gora otvori novu i čistu stranicu svoje istorije. Usvajanje izmena Zakona o slobodi veroispovesti je dobar početak i za ostale neophodne promene u crnogorskom društvu“.
„Mi tumačimo da je atak na SPC bio onaj diskriminatorski zakon koji je proizveo toliku nepravdu i nemire, to je bio udar na većinski pravoslavni narod u Crnoj Gori i na većinsku pravoslavnu crkvu“.

O Milu Đukanoviću

„Milo Đukanović nam je ponudio da likvidiramo sami sebe i da izbrišemo svoju istoriju. To što je ponudio nije samo pitanje imena. Kada se mijenja nekome ime, mijenja se i njegov identitet i njegova istorija i sve iz temelja... Zapravo, dobili smo od predsjednika Crne Gore poziv da sami pristanemo na nestanak i brisanje svoje istorije i kanonske tradicije“.
© Sputnik / Radoje PantovićVladika budimljansko - nikšićki Joanikije u razgovoru sa novinarkom Sputnjika Senkom Miloš.
Vladika budimljansko - nikšićki Joanikije u razgovoru sa novinarkom Sputnjika Senkom Miloš. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Vladika budimljansko - nikšićki Joanikije u razgovoru sa novinarkom Sputnjika Senkom Miloš.
„Gospodin Đukanović kao da ne zna de se vodeća eparhija u Crnoj Gori zove Mitropolija crnogorsko-primorska. Nijednog Srbina nema u Crnoj Gori kome taj naziv smeta — crnogorska mitropolija ili Crna Gora. Dakle, nema nijednog, ja ga još nisam sreo. Smeta samo kad se značenju Crne Gore dodaju neki proustaški elementi. Ti elementi proustaštva nama smetaju, jer se sada nekako kače uz zvaničnu državnu ideologiju u Crnoj Gori, a naročito se kače za predsjednika Đukanovića, koji sve više, nažalost, liči na poglavnika Antu Pavelića, koji je osnivao ’hrvatsku pravoslavnu crkvu‘. Dakle, čudna je priča šta se događa sa čovjekom“.
„Od Mila Đukanovića ne očekujem ništa, to je čovek koji je posegao za prevaziđenom retorikom. Zamislite da on govori o velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori, o velikoruskom imperijalizmu. To je retorika koja je obilno korišćena u NDH, kasnije je to koristio Josip Broz i sa tom retorikom su napravljeni mnogi zločini i mnoge nepravde srpskom narodu. S druge strane, on se nudi kao brana velikoruskom imperijalizmu i velikosrpskom nacionalizmu, što su prevaziđene floskule, a mislim da je i zapadni svet dobro video o kom liku se radi. On time zamagljuje priču o njegovim nepočinstvima koje je uradio i u Crnoj Gori i u regionu. Ali neka to bude na njegovoj duši. On je izgubio na izborima i sad nema mere u tim optužbama, a naročito se ostrvio na SPC. Poziva se neosnovano na našeg mitropolita. Zna on dobro kakvo je veličanstveno zaveštanje ostavio naš mitropolit koji je vojevao od početka do kraja za istinu i pravdu, za isceljenje Crne Gore, a nikad mu nije palo na pamet da pravi bilo kakav raskol, nego je gledao da izmiri narod. Ja sam svedok da je na poslednjem sastanku mitropolit na gospodski način odbio kad je Đukanović hteo da nam izdiktira šta treba da radimo. Nek se Đukanović ne petlja u crkvene stvari i nek ostavi crkvu na miru“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala