Erdogan: Početak izgradnje kanala „Istanbul“ u junu

Bosfor - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Ceremonija početka izgradnje kanala „Istanbul“ koji zaobilazi moreuz Bosfor planirana je za kraj juna, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
„Krajem juna položićemo kamen temeljac u izgradnju kanala ‘Istanbul’. Naravno, postoje oni koji su zabrinuti zbog ovog megaprojekta. Ali to nas neće zaustaviti“, istakao je turski lider, govoreći u Istanbulu.  
Prema njegovim rečima, realizacija projekta kanala povećaće strateški značaj turske metropole.
„Videćete šest mostova preko kanala. Na obe obale novog veštačkog plovnog puta biće izgrađena dva grada koji će ukrašavati sliku Istanbula“, dodao je Erdogan.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Erdogan: Sa kanalom „Istanbul“ smo napokon nezavisna država
Turska planira da izgradi novi kanal paralelno sa Bosforom i povezivati Mramorno more sa Crnim. Turski lider Redžep Tajip Erdogan prvi put je saopštio o mogućnosti njegove gradnje 2011. godine, kada je bio na funkciji premijera. Ukoliko bude realizovan, projekat izgradnje novog plovnog puta koji zaobilazi Bosfor postaće najveća infrastrukturna inicijativa u istoriji Turske i prilično će smanjiti transportno opterećenje na Bosforu.
Ranije je ministar životne sredine i urbanog razvoja Turske Murat Kurum rekao da je Ankara odobrila plan za izgradnju kanala „Istanbul“. Erdogan je istakao da se konvencija iz Montrea o statusu Bosfora i Dardanela ne odnosi na novi kanal.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala