Bajdenov budžet za odbranu: Modernizacija nuklearnog arsenala u cilju odvraćanja samo jedne sile

Pratite nas
Budžet za Ministarstvo odbrane SAD predsednika Džozefa Bajdena u iznosu od 715 milijardi dolara uključuje povećanje plata od 2,7 odsto, a milijarde preusmerava sa starih sistema kako bi se pomoglo da se modernizuje nuklearni arsenal u cilju odvraćanja Kine.
Zahtev za odbranu za fiskalnu 2022. godinu, koji je Kongresu poslat juče, predviđa ulaganje u spremnost trupa, svemir, Tihookeansku inicijativu za odvraćanje, čiji je cilj suzbijanje kineskog vojnog prisustva u regionu, i nuklearno naoružanje, navodi Rojters.
Budžetskim zahtevom bi se kupovali ratni brodovi i mlaznjaci, a plaćalo bi se održavanje i plate.
Dodatnih 38 milijardi dolara namenjeno je programima vezanim za odbranu u Federalnom istražnom birou, Odeljenju za energetiku i drugim agencijama, čime je budžet za nacionalnu bezbednost dostigao 753 milijarde dolara, što je rast od 1,7 odsto u odnosu na 2021. godinu.
Takođe je predviđen novac za dalji razvoj i testiranje hipersoničnog oružja i drugih sistema „sledeće generacije“, jer vojska ima za cilj izgradnju sposobnosti za suprotstavljanje Rusiji i Kini.
Predsednički zahtevi za budžet, uključujući onaj za vojsku, obično su polazna tačka za pregovore sa Kongresom, koji na kraju odlučuje o načinu trošenja sredstava, preneo je Tanjug.
Budžet uključuje i 617 miliona dolara za prilagođavanje i ublažavanje klimatskih promena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala