Ambasador Srbije u Vašingtonu: Razgovaramo o poseti Bajdena Beogradu

© AP Photo / Patrick SemanskyPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prihvata sve obaveze iz Vašingtonskog sporazuma koji je potpisan tokom mandata njegovog prethodnika Donalda Trampa. On je kazao i da se razgovara o poseti američkog predsednika Džozefa Bajdena Srbiji.
Đurić je u intervjuu za današnju beogradsku "Politiku" rekao da je proteklih nedelja razgovarao s predstavnicima Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost i ljudima iz nove administracije i da je čuo ohrabrujuće poruke kada je reč o odnosu prema Vašingtonskom sporazumu, koje, prema njegovom mišljenju, znače da sve što je potpisano bude sprovedeno.
On je ukazao da je za Srbiju to važno zbog realizacije infrastrukturnih projekata, ekonomskog razvoja i zbog zaštite kulturne baštine na KiM i sprovođenja presuda kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani.
Na pitanje da li se razgovara o poseti Bajdena Srbiji, Đurić je odgovorio da svakoga dana u razgovorima sa sagovornicima iz SAD ističe da je poslednji američki predsednik koji je posetio Srbiju bio Džimi Karter 1980. godine.
"Nama Srbima bi velika čast bila da jedan predsednik Amerike, dok je na funkciji, poseti naš glavni grad, uz uveravanja da bi u Beogradu bio dočekan veoma srdačno i bolje nego u nekim gradovima centralne i istočne Evrope", rekao je Đurić.
On je ukazao da bi to bio značajan podsticaj za razvoj bilateralnih odnosa SAD i Srbije i dodao da će o tome nastaviti da razgovara sa američkim partnerima.
Govoreći o tome šta se može očekivati od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Đurić je rekao da je Kurti pokazao sklonost ka inaćenju i ne preterano konstruktiuvnom pristupu, čak i u odnosu na sugestije visokih predstavnika američke administracije.
"Iz razgovora koje smo imali prethodnih nedelja proističe da će SAD podržati napore EU kao glavne i odgovorne i na osnovu mandata SB UN iz 2011. godine za vođenje dijaloga", rekao je Đurić.
On je ukazao da desetine napada na imovinu SPC na Kosmetu i poruka o ukidanju statusa ugroženosti srpskih svetinja od početka godine predstavljaju potvrdu nezrelosti i nespremnsoti Prištine da nosi odgovornost za bezbednost i zaštitu svetinja.
"To pokazuje i prištinsku ostrašćenu političku nameru da se položaj naših svetinja iskoristi za realizaciju njihovih separatističkih ciljeva", ukazao je Đurić.
Govoreći o 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, Đurić je rekao da Ambasada Srbije u Vašingtonu čini sve da ostvari kontakt sa što većim brojem ljudi i da je za nekoliko meseci postala jedna od najaktivnijih ambasada iz regiona, kao i da je to prepoznato od uticajnih sagovornika na visokom novou u SAD.
Istakao je da će se raditi na izgradnji digitalne platforme koja će imati za cilj da omogući povezivanje srpske dijaspore u SAD različitih generacija i strukture.
Đurić je naveo i da ekonomski razvoj Srbije nije ostao neprimećen u srpskoj dijaspori, o čemu, prema njegovim rečima, svedoči i povećan broj zahteva za srpsko državljanstvo i dobijanje pasoša, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala