Velika pobeda republikanaca u američkom Senatu

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Predstavnici republikanaca u američkom Senatu blokirali su izglasavanje odluke o formiranju komisije koja bi se bavila neredima pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa ispred Kapitol hila, 6. januara.
Za osnivanje komisije glasalo je svega 54 senatora, dok je 35 bilo protiv. Za usvajanje predloga zakona u gornjem domu američkog Kongresa, koji broji 100 članova, bilo je potrebno 60 glasova.
Šestoro republikanaca podržalo je predlog, kao i svi prisutni senatori iz redova demokrata. Međutim, mnogi senatori nisu bili prisutni tokom glasanja, uključujući i dvoje demokrata.
Lider demokrata u Senatu Čak Šumer je posle glasanja izjavio da su republikanci birali da, kako se izrazio, brane veliku laž, javio je Rojters.
„Svi znamo šta se ovde dogodilo. Republikanci Senata su izabrali da brane veliku laž jer strahuju da bi bilo šta što bi moglo da uznemiri Donalda Trampa moglo da im nanese štetu u političkom smislu“, rekao je Šumer.
Republikanski lider u Senatu Mič Mekonel je, sa druge strane, istakao da bi komisija za napad na Kapitol udvostručila posao drugih kongresnih odbora, ukazujući na sveobuhvatnu saveznu kriminalnu istragu koja je do sada, kako je naveo, rezultirala hapšenjima više od 440 ljudi.
Predlog o formiranju komisije ranije je već prošao Predstavnički dom Kongresa uz podršku svih demokrata i jednog od šest republikanaca.
Podsetimo, u neredima na Kapitolu poginulo je pet osoba, među kojima i policajac Kapitola.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala