U oblacima Severne Venecije: Peterburg će krasiti druga najviša zgrada na svetu /video/

© Press-služba OAO "Gazprom" / Uđi u bazu fotografijaKoncept nebodera „Lahta centar 2“
Koncept nebodera „Lahta centar 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
„Gasprom“ je predstavio projekat novog nebodera u Sankt Peterburgu koji će postati druga najviša zgrada na svetu i apsolutni rekorder po visini vidikovca – 590 metara, saopštila je kompanija.
Prema navodima kompanije, u cilju daljeg razvoja poslovnog rejona, koji se uspešno gradi oko „Lahta centra“ na obali Finskog zaliva, predloženo je da se izgradi novi neboder – „Lahta Centar 2“.
Zgrada će biti visoka 703 metra. Kako kažu u „Gaspromu“, nije slučajno izabran taj broj.
„Ta cifra je vrlo simbolična. To je odavanje počasti istoriji – godini osnivanja velikog grada sa izuzetno bogatom kulturom, istorijom i jedinstvenim karakterom. 'Lahta Centar 2' je nastavak tradicija Sankt Peterburga, jer je početkom 18. veka Petropavlovska tvrđava, čije je temlje postavio Petar Veliki, postala jedna od najviših zgrada na svetu“, rekao je u utorak direktor „Gasproma“ Aleksej Miler.
„Lahta centar 2“ gradiće se na periferiji Sankt Peterburga, pored originalnog „Lahta centra“ u kojem je sedište kompanije „Gasprom“.
Projekat je predstavljen u utorak na sastanku Međuresornog saveta za realizaciju Sporazuma o saradnji između Sankt Peterburga i „Gasproma“.
Podsetimo, najviša zgrada na svetu, Burdž Kalifa u Dubaiju, visoka je 828 metara. Poređenja radi, sadašnja druga po visini zgrada na svetu je Šangajski toranj, visok 562 metra.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala