Rusija o zabrani letova iznad Belorusije: Potpuna neodgovornost Zapada

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaAvion na nebu
Avion na nebu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Zabrana letova iznad Belorusije manifestacija je potpune neodgovornosti Zapada prema svojim građanima, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova i upozorila se time ugrožava bezbednost putnika.
„To što su napravili Zapadnjaci, uvodeći zabrane letova preko vazdušnog prostora Belorusije iz političkih razloga, potpuna je neodgovornost koja ugrožava bezbednost putnika. U savremenoj EU, politika neprestano izbacuje iz sebe zdrav razum“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, pokazujući neveštost u drugim važnim pitanjima, Unija je uspela da izmeni rutu stotina letova gotovo u jednom danu, stvarajući kolosalne probleme građanima.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Kremlj: Cenu evropske politike prema Belorusiji platiće putnici
„Vreme je da Brisel nauči da preduzima efikasne mere za istinsku, a ne fiktivnu bezbednost građana“, istakla je Zaharova.

Poljska i SAD istražuju incident

Istovremeno, šef litvanske policije Rolandas Kišlis izjavio je da snage bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država i Poljske sprovode sopstvene istrage incidenta sa sletanjem u Minsk putničkog aviona kompanije „Rajaner“ na putu od Atine do Viljnusa.
„Pored Poljske, koja je pokrenula sopstvenu istragu pre sudske rasprave, imamo potvrđenu informaciju naših kolega u SAD da je FBI počeo sa istragom“, prenosi agencija Rojters reči Kišlisa.
Podsetimo, nakon što su lideri EU pozvali evropske avio-kompanije da ne lete preko Belorusije, masovno se otkazuju letovi za republiku, a sve je počelo sa Litvanijom.
Pogledajte i kako je predsednik Belorusije Aleksandar Luakšenko nedavno u šali obećao da će spustiti avion američkog lidera Džoa Bajdena, ako odluči da dođe u Minsk na razgovore s Vladimirom Putinom.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala