Rusija: FSB privela 14 pripadnika ukrajinske neonacističke organizacije „M.K.U.“ /video/

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB)
Pripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je u Saratovu 14 pripadnika ukrajinske neonacističke organizacije „M.K.U.“, koja poziva na organizaciju terorističkih napada u Rusiji, navodi se u saopštenju Centra za odnose sa javnošću FSB Rusije.
Napominje se da su FSB, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Istražni komitet, u okviru krivičnog postupka o stvaranju ekstremističke zajednice i učešću u njoj „presekli aktivnosti omladinske radikalne grupe pristalica ideologije masovnih ubistava (M.K.U.) koja je koordinisana iz Ukrajine“.
„Tokom hapšenja je u Saratovu privedeno 14 pripadnika organizacije ‘M.K.U.’. Članovi grupe su u izjavama potvrdili svoju umešanost“, navodi se u saopštenju.
U FSB-u su naveli da su kod uhapšenih pronašli veliki broj propagandnih materijala, hladnog oružja, opreme za komunikaciju, uputstva za izradu domaćih bombi i vatrenog oružja, kao i prepiske sa vođom grupe iz Ukrajine o pripremi terorističkih akcija.
Uhapšeni mogu biti osuđeni po članu 282.1 Krivičnog zakonika Rusije (organizacija ekstremističke zajednice) do 10 godina zatvora za organizaciju ili vođstvo i do šest godina zatvora za učešće u terorističkim akcijama.
Prema podacima Istražnog komiteta Rusije, pokrenut je krivični postupak protiv osam stanovnika Saratova uzrasta od 16 do 21 godine: četvoro je osumnjičeno za organizaciju ekstremističke zajednice, a četvoro za učestvovanje u njoj.
Istražni komitet Rusije je naveo da je cilj organizacije bio „priprema i primena nasilja na javnim mestima zasnovana na političkoj, ideološkoj, rasnoj, nacionalnoj i verskoj mržnji i neprijateljstvu, kao i stavovima prema određenoj društvenoj grupi“.
Vođe grupa su preko interneta tražile istomišljenike.
FSB je krajem aprila zadržala 16 neonacista pristalica „M.K.U.“ u Irkucku, Krasnodaru, Saratovu, Tambovu, Tjumenu, Čiti, Anapi, Pušinu i Pereslavlje-Zaleskom.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala