Putin: Prvi blok beloruske nuklearne elektrane počinje sa radom u junu

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja beloruske nuklearne elektrane
Izgradnja beloruske nuklearne elektrane - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Puštanje u rad prvog bloka Beloruske nuklearne elektrane (BelAES) planirano je u junu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„U junu će u eksploataciju biti pušten prvi blok nuklearne elektrane. Možemo reći da je u tom smislu posao završen“, rekao je Putin tokom sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju.
Beloruska nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Evropski parlament poziva na obustavu beloruske nuklearne elektrane
On je na početku sastanka primetio će se razgovarati o brojnim pitanjima.
Predsednik Rusije je izjavio da prema zaključcima prvog kvartala tekuće godine Rusija ostaje ključni trgovinsko-ekonomski partner Belorusije i saopštio da je zabeležen rast u sferi trgovine od 18,4 odsto.
„To je dobar trend, važno je da se sačuva uz aktivan rad vlade“, rekao je Putin navodeći da postoje pozitivne tendencije i u drugim pravcima saradnje.
Beloruska nuklearna elektrana je najveći belorusko-ruski ekonomski projekat. Očekuje se da će prvi blok elektrane početi sa radom 2021. godine, a drugi – 2022. godine. Energetski blok broj 1 beloruske NE započeo je sa radom i povezan je na nacionalni elektroenergetski sistem Belorusije 3. novembra. Dana 22. decembra izdata je dozvola za sprovođenje faznog programa za probni rad prvog energetskog bloka elektrane.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala