Predsednik Severne Makedonije poklonio papi ćirilični dres /foto/

© REUTERS / VATICAN MEDIAPredsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i papa Franja u Vatikanu.
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i papa Franja u Vatikanu. - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski poklonio je juče u Vatikanu papi Franji najnoviji dres makedonske fudbalske reprezentacije, s njegovim imenom napisanim ćirilicom. Papa je prvi dobio dres u kojem će makedonski reprezentativci nastupati na predstojećem Evropskom prvenstvu.
Predsednik Severne Makedonije je u Rim otputovao iz Skoplja zajedno sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom, u vreme kada su odnosi dve zemlje zategnuti.
Na sastanku su ocenjeni kao odlični odnosi Severne Makedonije i Svete Stolice, koji se „temelje na dubokim istorijskim vezama, podeljenim duhovnim i kulturnim vrednostima i tradiciji“.
„Pendarovski je potvrdio interes za produbljivanje odnosa sa Svetom Stolicom u svim sferama od zajedničkog interesa i istakao značaj katoličke zajednice u Severnoj Makedoniji i njen doprinos društvu. Istakao je i značaj koji njegova država daje promovisanju međureligijskog dijaloga i poštovanja verskih sloboda“, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika.
Predsednik Severne Makedonije je u Rim otputovao iz Skoplja zajedno sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom, u vreme kada su odnosi dve zemlje zategnuti.
Sofija osporava makedonski jezik kao nezavisan od bugarskog.
Zbog toga i zbog neslaganja sa istorijskim interpretacijama u Severnoj Makedoniji, Bugarska je blokirala početak njenih pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.
Radev je danas u Rimu, prenosi makedonski portal „Fokus“, izjavio da za rešenje spora Sofiji i Skoplju nisu potrebni međunarodni posrednici.
„Niko ne zna bolje našu istoriju od nas samih“, rekao je Radev i podsetio da su dve zemlje osnovale zajedničku komisiju za prevazilaženje nesporazuma.
Papa Franja se juče sastao i sa Radevom, prenosi RTV Kosova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala