Nervoza i tenzije u Crnoj Gori: Nema opravdanja za odlaganje sporazuma SPC i države

© Flickr / Jorge LáscarPatrijaršija Srpske pravoslavne crkve u Beogradu
Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Odlaganje potpisivanja Temeljnog sporazuma između Crne Gore i SPC samo stvara nepotrebnu nervozu i tenziju u toj državi, jer svi su očekivali da će se ta stvar vrlo brzo rešiti, kaže za Sputnjik bivši ministar pravde i lider Narodne stranke Dragan Šoć.
Onog momenta kada su izvršene i usvojene izmene Zakona o slobodi veroispovesti, stvoreni su uslovi da se i taj deo posla završi, dodaje Šoć.
„Nije to od juče. Postojali su predlozi Temeljnog ugovora unazad deset godina i Crkva je, kao što je poznato, nastojala da do potpisivanja dođe. Mislim da nije bilo nikakvog razloga da to ne bude završeno“, kaže on.
Što se tiče razloga odlaganja, naš sagovornik, kako kaže, ne može da pronikne u njih.
„Koliko vidim, ti razlozi ne stoje na strani Crkve, a nisam čuo valjano obrazloženje od strane crnogorske vlasti. Ne može biti opravdanje da se čeka izbor mitropolita, jer to ne menja na stvari. Ko će biti sledeći mitropolit je stvar Crkve, a nisam shvatio da postoje ili barem nije rečeno da postoje problemi ustavnopravnog karaktera kao mogući razlozi da se traži odlaganje, primena ili promena teksta Temeljnog ugovora“, ističe Šoć.
Stoga, naš sagovornik ne vidi opravdanost odlaganja potpisivanja Temeljnog ugovora.
Izmene Zakona o slobodi veroispovesti, čije je usvajanje na Božić prošle godine bio okidač za građanske proteste i litije protiv režima Mila Đukanovića, bile su jedna od glavnih stavki u programu crnogorske opozicije pred parlamentarne izbore 30. avgusta 2020.
Na nacrtu ugovora radilo se nekoliko meseci, a kako je saopšteno iz srpske patrijaršije, ugovor je trebalo da bude potpisan juče u patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Međutim, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u Beograd je, umesto da potpiše ugovor, došao sa dva zahteva: da se potpisivanje ugovora odloži do 30. oktobra, godišnjice upokojenja mitropolita Amfilohija, kada bi ugovor bio potpisan na Cetinju i da za mitropolita crnogorsko-primorskog bude izabran episkop Joanikije.
Iz sedišta SPC poručili su da su bili iznenađeni gestom crnogorskog premijera, a oglasio se i episkop Joanikije, koji je istakao da je od Krivokapića tražio da ugovor bude potpisan.
Iz Krivokapićevog kabineta stiglo je saopštenje nakon susreta sa patrijarhom srpskim Porfirijem, u kome se navodi da je na sastanku potvrđeno opredeljenje da Crna Gora potpiše Temeljni ugovor sa SPC, kao i da termin potpisivanja ugovora treba usaglasiti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala