Majstor Bulgakov, pisac koji je predvideo budućnost

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Da li se danas, 130 godina od rođenja Mihaila Bulgakova, o njegovom delu može govoriti izvan konteksta vremena u kome je nastajalo?
Da li je veliki pisac, po mnogima najveći književni autor 20. veka, u svom remek delu „Majstor i Margarita“ predvideo i deo naše stvarnosti? Da li su problemi slobode, sreće, stvaranja pretrpeli neke bitnije promene ili su i danas isti kao u Bulgakovljevo doba– neka su od pitanja za Alekseja Varlamova, poznatog ruskog pisca i autora knjige o Mihailu Bulgakovu, kao i za Vasilisu Šljivar, asistentkinju na Katedri za rusku književnost na Filološkom fakultetu.
Kako se pokretom i telom piše čuveno Tatjanino pismo Onjeginu, po čemu je opera Čajkovskog različita od svega što je do sada odigrala – pitamo mladu balerinu Tatjanu Tatić, solistkinju koja je na velikoj sceni Narodnog pozorišta oživela lik Tatjane u baletu „Evgenije Onjegin“.
Ko je bio i šta je za srpsku kulturu značio Miomir Grujić Fleka, slikar, novinar, radijski voditelj, urednik, predvodnik andergraund umetničke scene, koliko je svojim radovima, inicijativama i stavom obeležio kulturu i umetnost osamdesetih i devedesetih godina u Srbiji, za Sputnjik govori Darka Radosavljević Vasiljević, autorka monografije i kustoskinja izložbe „Miomir Grujić Fleka: Javni ilegalac“.
Goste „Orbite kulture“ je i Vlada Janković Džet, osnivač grupa „Crni biseri“ i „Tunel“, jedan od umetnika koji su stvarali rokenrol u Jugoslaviji.
Orbita kulture, 29.05.2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala