Litvanija proteruje beloruske diplomate

© Foto : PixabayLitvanija
Litvanija - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Litvanske vlasti proglasile su dvoje zaposledih u ambasadi Belorusije u Vilnjusu za persone non grata, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Litvanije.
„Portparol ambasade Belorusije u Litvaniji pozvan je 28. maja u MIP te zemlje. Uručena mu je diplomatska nota o proglašenju dvoje zaposlednih u ambasadi za persone non grata“, navedeno je u saopštenju litvanskog spoljnopolitičkog resora.
Prema navodima diplomatskog resora, ti zaposleni su obavljali aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom. Ministar inostranih poslova Litvanije Gabrielus Landsbergis precizirao je da moraju da napuste zemlju jer su se bavili „obaveštajnim aktivnostima“.
„To takođe pokazuje solidarnost Litvanije sa Letonijom nakon što je Belorusija proterala zaposlene u letonskoj ambasadi u Minsku“, navedeno je u saopštenju.
Diplomate bi trebalo da napuste Litvaniju u roku od sedam dana, upozorava Ministarstvo.
Podsetimo, litvanske vlasti zabranile su u ponedeljak avionima koji dolaze i odlaze iz zemlje da lete iznad Belorusije.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.
Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.
To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala