FSB: Amerika pokušava da ospori teritorijalnu celovitost Rusije

© Sputnik / Olivera IkodinovićPogled na ostrvo Ruski, Zaliv Petra Velikog i Japansko more
Pogled na ostrvo Ruski, Zaliv Petra Velikog i Japansko more - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
SAD neosnovano pokušavaju da ospore teritorijalnu celovitost Rusije ne priznajući stav Rusije po pitanju zaliva Petra Velikog u Primorskoj pokrajini na Dalekom istoku, izjavio je rukovodilac pogranične službe FSB Vladimir Kulišov.
On je podsetio da se u skladu sa ruskim zakonodavstvom i međunarodnim normama državna granica u morskim vodama nalazi na udaljenosti od 12 nautičkih milja od obale, za razliku od ekonomske zone koja može iznositi i preko 200 milja.
Međutim, kako je istkao, ta pravila se ne odnose na takozvane „istorijske zalive“, kao što je to slučaj sa zalivom Petra Velikog koji nosi taj status još iz 1957. godine odlukom Saveta ministara SSSR budući da ima specijalni odbrambeni značaj.
„Pretenzije od strane Amerike su neosnovane sa tačke gledišta međunarodnog prava. Incident koji se dogodio u novembru 2020. godine kada je američki razarač `Džon Mekejn` uplovio u te vode predstavlja kršenje državnih granica Ruske Ferderacije“, konstatovao je.
Podsetimo, američki razarač „Džon Mekejn“ pokušao je da uplovi u ruske teritorijalne vode krajem novembra prošle godine, međutim, brod ruske Pacifičke flote „Admiral Vinogradov“ ga je zaustavio u toj  nameri.
Američki brod je zahvaljujući reakciji ruske flote uspeo da uplovi samo dva kilometra preko granične linije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala