EU spremila tri milijarde evra za „demokratsku Belorusiju“

© Tanjug / AP/Johanna GeronUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Evropska komisija predstavlja je danas Savetu EU plan od tri milijarde evra ekonomske podrške „budućoj demokratskoj Belorusiji“.
U Briselu naglašavaju da je paket „kombinacija bespovratnih sredstava i zajmova za javne i privatne investicije“, a da će biti aktiviran „kada Belorusija krene u demokratsku tranziciju“.
„Plan odražava podršku EU želji beloruskog naroda za mirnom demokratskom tranzicijom u zemlji nakon predsedničkih izbora u avgustu 2020, koji nisu bili ni slobodni ni pošteni“, navode u Komisiji.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da EU ima „dve vrste“ poruka za Belorusiju.
„Poruka narodu Belorusije je da vidimo i čujemo njihovu želju za promenama, demokratijom i svetlom budućnošću. Beloruskim vlastima kažemo da nikakva represija, brutalnost ili prinuda neće doneti legitimitet vašem autoritarnom režimu. Do sada ste otvoreno ignorisali demokratski izbor beloruskog naroda. Vreme je za promenu kursa“, poručila je ona.
Ekonomski paket EU za Belorusiju podrazumeva direktnu finansijsku podršku oporavku zemlje i obnavljanju makroekonomske stabilnosti, podršku demokratskoj tranziciji i rešavanju ključnih strukturnih reformi kao i investicije u održivu infrastrukturu i zelenu i digitalnu transformaciju.
„Ogroman paket finansijske pomoći koji Belorusiji možemo pružiti u slučaju njene demokratske tranzicije trebalo bi da bude istinski podsticaj trenutnim vlastima da promene svoj kurs. U kombinaciji s našim opsežnim sankcijama režimu, koje će biti dodatno povećane u narednim nedeljama, kao i preusmerenjem naše postojeće finansijske pomoći izvan države i direktno ljudima, pokazujemo da EU ostaje istinski posvećena demokratskoj Belorusiji“, ocenio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala