Budućnost Rusije i EU je usko povezana – potrebno je da ta ideja sazri i u Briselu

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaVladimir Čižov
Vladimir Čižov - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Političari u Evropskoj uniji razumeju da je Unija povezana sa Rusijom zajedničkom budućnošću – bilo bi dobro kada bi odnosi Brisela i Moskve bili predstavljeni u izveštaju koji će biti prezentovan na narednom samitu EU, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
On je podsetio da je na upravo završenom samitu Evropskoj komisiji i šefu diplomatije EU Žozepu Borelju poručeno da pripreme izveštaj o odnosima Rusije i EU koji će biti predstavljen na narednom samitu krajem juna.
„Čak je i šefica Evropskoe komisije Ursula fon der Lajen rekla da su Rusija i EU povezane zajedničkom budućnošću. Nadam se da će ta misao i diktirati tonalitet izveštaja koji će biti objavljen u junu“, kazao je.
Čižov je pozvao EU da aktivizira dijalog sa Rusijom ali i ocenio da je za sada neizvesno da li je Brisel „sazreo“ da tako nešto i učini.
„Rusija je spremna za dijalog, ponoviću to još jednom. Rusija nikome vrata nije zatvarala. Međutim, kada će doći taj trenutak da unutar EU konačno sazri ideja da se dijalog aktivizira – ne znam“, naglasio je.
Čižov je konstatovao i da je politika „pet principa“, kojom se EU rukovodi kada je reč o Rusiji, izgubila aktuelnost.
Kao primer je naveo Minske sporazume, s obzirom da Brisel od Moskve zahteva da ih poštuje, međutim, Rusija nema nikakve obaveze prema tim dokumentima.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala