Amerika optužila Rusiju: Vaš gas je „najprljaviji“ na svetu

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Ministarka energetike SAD Dženifer Grenholm, komentarišući pitanje sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“, koji inače ne podržava, ocenila je da je prirodni gas proizveden u Rusiji navodno „najprljaviji“ na svetu.
Ona je tokom saslušanja u Komitetu Predstavničkog doma američkog Kongresa za nauku, svemir i tehnologiju rekla da SAD smatraju gasovod „veoma opasnim“.
„Njime se prevozi 'najprljaviji' prirodni gas na zemlji bez ikakvog vođenja računa o bezbednosti u vezi sa emisijom metana. To je loše za našu klimu“, smatra ministarka.
S tim u vezi, ruski senator Aleksej Puškov izjavio je da je ministarka energetike, „predstavljajući se kao specijalista, zaboravila da napomene da se američki gas, koji stiže u Evropu, za razliku od ruskog, sastoji i iz „molekula slobode“.
Senator je uveren da tako misli i ministarka, ali da je „prosto zaboravila da kaže to“.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Podsetimo, ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio da Vašington odustaje od sankcija protiv kompanije „Severni tok 2 AG“ i njenog izvršnog direktora Matijasa Varniga i da je ta odluka u nacionalnom interesu SAD.
Projekat „Severni tok 2“, koji je u ovom trenutku završen 95 odsto, podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, ispod Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala