Američki portal: SAD dale „signal“ Rusiji na Arktiku

© AP Photo / Boris RoesslerAvion F-16 poleće sa vojne baze Špangdalem u Nemačkoj
Avion F-16 poleće sa vojne baze Špangdalem u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su rasporedile bombardere B-1 u vazduhoplovnoj bazi Orland u Norveškoj kako bi dale znak Rusiji, piše američki portal „19fortyfive“.
„Poruka Moskvi bila je kristalno jasna: američka vojska može da sprovodi operacije u strateški važnom regionu Arktika“, navodi se u članku američkog portala.
Postoji mogućnost da su ovi avioni završili svoju misiju u Norveškoj i da se vraćaju kući. Ipak, Američko ratno vazduhoplovstvo je potvrdilo svoje namere da učvrsti svoje pozicije u regionu, poslavši tamo bombardere B-52 „Stratofortres“ radi zajedničkih manevara sa norveškim lovcima F-16 „Fajting falkon“.
Američki bombarder B-52H - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2020
Američko ratno vazduhoplovstvo otkrilo s čime će u boj ako dođe do sukoba s Rusijom i Kinom
Bombarderi B-52 su raspoređeni i u drugim delovima Evrope i Indopacifičkog regiona, navodi autor.
„Brzina, širina primene i borbena gotovost naših strateških bombardera imaju presudnu ulogu u našoj sposobnosti za obuzdavanje potencijalnih protivnika i u signalizaciji naše nepokolebljive podrške saveznicima i partnerima“, izjavio je američki admiral Čarls Ričard.
Moskva poslednjih godina beleži veću aktivnost NATO avijacije pored svojih granica. Ruski lovci često poleću kako bi presreli i pratili avione Alijanse.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je pojasnio da NATO nema samo izviđačke letove, već i vežbe sa simuliranim vazdušnim udarima na teritoriju Rusije. Naglasio je da Moskva nema drugog izbora osim da bude jaka i spremna za borbu i potvrdio da Ministarstvo preduzima sve potrebne mere kako bi to ispunilo.
O temi geopolitičke borbe za Arktik u svojoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala