UN pokreću istragu o zločinima tokom sukoba u Gazi: Izrael odbacuje, Hamas pozdravlja

© AP Photo / Adel HanaSukob Izraela i Palestinaca
Sukob Izraela i Palestinaca - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Savet UN za ljudska prava odlučio je danas o pokretanju međunarodne istrage o zločinima počinjenim tokom jedanaestodnevnog konflikta između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.
Za pokretanje istrage glasale su 24 države, devet je bilo protiv, a 14 uzdržanih, čime je ovo telo UN usvojilo rezoluciju koju su podnele Organizacija za islamsku saradnji i palestinska delegacija pri Ujedinjenim nacijama, prenosi Rojters.
Rezolucija je usvojena posle celodnevne specijalne sednice.
Izrael je danas odbacio a Hamas pozdravio odluku Saveta UN za ljudska prava o pokretanju međunarodne istrage o zločinima koji su se eventualno dogodili u izraelsko-palestinskom sukobu, preneo je Tanjug.
Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Izrael neće sarađivati u istrazi smatrajući da je to pokušaj da se „operu zločini koje je počinio Hamas“.
Sa druge strane, portparol Hamasa rekao je da su njihove akcije bile „legitiman otpor“ i pozvao da se preduzmu „hitni koraci da se kazni“ Izrael.
Rezoluciju o pokretanju međunarodne istrage o zločinima u Gazi su podnele Organizacija za islamsku saradnju i palestinska delegacija u UN.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala