Strateški izazov EU: Brisel ne želi da preda Minsk u ruke Moskve

© AFP 2023 / JOE KLAMARZastava Austrije
Zastava Austrije - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Evropska unija želi strateški da približi sebi Belorusiju, a ne da je preda u ruke Rusije, izjavio je austrijski ministar inostranih poslova Aleksander Šalenberg.
„Ono što strateški ne želimo u pogledu Belorusije je da je predamo u ruke Rusije. U proteklim godinama uspevali smo da držimo zemlju u neizvesnosti. Najzad, mi želimo da čujemo da nam je Belorusija bliža, a ne da je odgurnemo. To je strateški izazov sa kojim se suočavamo“, rekao je Šalenberg novinarima uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Lisabonu.
Međutim, on smatra da je u trenutnoj situaciji ispravno ograničenje vazdušnog saobraćaja, kao i dalje sankcije.
Prema njegovim rečima, stvarna „vazdušna piraterija“ koju je sproveo Minsk pokazuje koliki je zaista strah predsednika Aleksandra Lukašenka „pred sopstvenim građanima“.

Sastanak Putina i Bajdena - dobar povod za razgovor o Belorusiji

Istovremeno, ministar nemačke diplomatije Hajko Mas ocenio je uoči ministarskog sastanka da je izuzetno važno razgovarati sa Rusijom o situaciji u Belorusiji, kao i da bi sastanak ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džoa Bajdena mogao da bude povod za takav razgovor.
„Izuzetno je važno da se Bajden i Putin sastanu u dogledno vreme. Mislim da će sigurno razgovarati i o Belorusiji. Biće veoma važno da se o tome razgovara sa Rusijom“, rekao je ministar.
„To je bitno jer svi znaju da bez Rusije i bez ruske podrške Aleksandar Lukašenko ne bi imao budućnost u Belorusiji. Smatram da se to tiče i odnosa EU i Rusije. Zato je važno nastaviti sa dijalogom o tome i sa Rusijom, ali sa našim jasnim očekivanja u vezi sa Belorusijom“, dodao je Mas.
Nemački ministar smatra da je Evropska unija tokom poslednjih meseci jasno pokazala da je spremna na dijalog sa Rusijom, ali da je potrebno da i ruska strana pokaže volju za to.
„Želimo dalje pregovore i dijalog, zbog toga je samit predsednika Rusije Amerike takođe izuzetno važan. Postoje važna pitanja, poput onih u vezi sa razoružanjem, sve do pitanja kako možemo da integrišemo Rusiju u naše napore u borbi protiv klimatskih promena“, dodao je Mas.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala