Stefanović: Očigledno da jačanje Vojske srbije nekome ozbiljno smeta

© Sputnik / Lola Đorđević Nebojša Stefanović
 Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Snaženje Vojske Srbije nekome očigledno smeta, ocenio je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, reagujući na kritike pojedinih političara i analitičara zbog povećanja izdvajanja za vojsku kroz rebalans budžeta.
 
Ministar je u saopštenju, kao zlonamerne i proizvoljne, ocenio tvrdnje da je država nedomaćinski i nelogično u godini borbe sa korona virusom, umesto u zdravstvo povećala ulaganja u resor odbrane za 40 odsto, i to za nabavku naoružanja.
"Samo za izgradnju kovid bolnica u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu, koje su podignute na vojnom zemljištu i uz angažovanje Vojnograđevinske ustanove, kao i za funkcionisanje sistema vojnog zdravstva, od plata vojnih lekara i medicinskog osoblja, lečenja velikog broja ljudi do opremanja vojnomedicinskih ustanova, izdvojeno je više od 7,5 milijardi dinara. Podsećam da vojno zdravstvo daje svoj maksimum u borbi protiv kovid pandemije, ali je preuzelo i deo ogromnog tereta koji nosi civilno zdravstvo, i pritom je dostupno svim pacijentima, bez obzira da li su vojni osiguranici ili nisu“, rekao je Stefanović.
On je podsetio i da se u ovom povećanju nalazi razdeo za veće plate vojnika, koji zaslužuju sva moguća ulaganja u poboljšanje životnog standarda.
"Kada je vojska bila gola i bosa, onda su kritikovali zašto se ne izdvaja za vojsku i za plate vojnika, zašto nema nove opreme i tehnike, zašto nam se kasarne raspadaju, zašto imamo dva ispravna aviona, a sada kada ulažemo novac glasni su u kritici zašto se daje za vojsku. Zaista sam ponosan što se u ovom povećanju nalazi i razdeo za povećanje plata vojnika, koji su to i te kako zaslužili, ali i za nabavku nove vojne opreme i naoružanja, jer želimo da Vojska Srbije bude najjača u regionu“, rekao je ministar.
Stefanović je zaključio da je očigledno kako postoji matrica zluradih komentara dežurnih kritičara, koji obavezno uslede nakon svakog investiranja ili bilo kog poteza koji doprinosi jačanju naše vojske.
On je dodao da je sistem odbrane zadovoljan i zahvalan državi na povećanju ulaganja navedenim rebalansom budžeta.
"To je ogroman novac za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, ali nam je istovremeno kao svim odgovornim građanima Srbije drago što je država prepoznala prioritet borbe protiv pandemije, i što su sredstva koja su izdvojena za vakcine i za nabavku zdravstvene opreme, kao i za povećanje plata lekarima i medicinskom osoblju u Srbiji značajno veća. I sramota je što bilo ko pokušava da umanji napore Srbije u borbi protiv kovida19“, rekao je Stefanović.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala