Sankcije su dvostruko neefikasne: Francuski ekspert o izjavi Makrona o antiruskim sankcijama

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i EU
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Šef odeljenja za slavistiku i magistarskih studija „Ruski i postsovjetski prostor“ Francuskog geopolitičkog instituta, Andre File, prokomentarisao je za Sputnjik izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona o neefikasnosti antiruskih sankcija.
Makron je nedavno izjavio da politika sankcija prema Rusiji više nije efikasna i predložio Evropskoj uniji da „reguliše“ odnose sa Moskvom u „kratkoročnoj, srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi“.
„Vidim (u rečima Makrona) svojevrsni realizam koji je predsednik uvek pokazivao u svojoj politici prema Rusiji. Sankcije su dvostruko neefikasne. One ne dozvoljavaju Evropskoj uniji i Francuskoj da od Rusije dobiju to, što bi oni želeli da dobiju. Rusija je strateški partner Francuske, bez obzira na celokupnu složenost bilateralnih odnosa. Francuska u Rusiji ima ekonomske interese i planove za intenzivnu saradnju“, objasnio je Filer.
On je naveo da „neefikasnost“, o kojoj je govorio predsednik Makron, podrazumeva na čudan način dva tipa neefikasnosti: od Rusije se ne dobija ono što žele - ublažavanje unutrašnje politike.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Makron: Politika sankcija prema Rusiji više nije efikasna
Prema njegovom mišljenju, tu nije reč o „novim okvirima“ sankcija, već pregovora. To je bila Makronova strategija još od trenutka njegovog stupanja na dužnost prilikom svakog kontakta sa Vladimirom Putinom – pokušaj da se započnu pregovori, smatra ekspert.
File je govoreći o fazama strategije naveo da su, kao prvo, „kratkoročna, srednjoročna, dugoročna“ faza strategije ─ faze bilateralnih francusko-ruskih i rusko-evropskih odnosa u celini. Drugo, reč je o transformaciji politike sankcija u politiku pregovora, što ne isključuje konflikte u odnosima. Ali, njih je moguće rešiti putem jednostavnih ekonomskih sankcija, svojevrsnim diplomatskim „cenkanjem“.
On je mišljenja da predsednik Makron shvata da sadašnje sankcije nisu dotakle vitalno važne interese Rusije. Rusija može da strada zbog evropskih sankcija u dva slučaja: kada je reč o sankcijama prema određenim licima i prema projektu „Severni tok 2“ koji podržava Nemačka.
Ekspert je dodao da u francuskoj i evropskoj ekonomiji stvari izgledaju mnogo gore. Velika kompanija, kao što je „Total“, koja ima veliki interes u Rusiji, ekonomski je na gubitku.
„Posle dve godine zdravstvene krize u Francuskoj će početi recesija. Situacija u granama, poput energetike, građevinarstva, velikih trgovinskih lanaca i turizma, na koje je pandemija loše uticala, ne odgovara interesima predsednika koji se priprema za predizbornu kampanju“, istakao je File.
Marin Le Pen - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Marin le Pen: Evropske sankcije Rusiji ─ istorijska i geopolitička greška
Na ovaj način su ti „kratkoročni, srednjoročni, dugoročni“ rokovi diktirani interesima države, kao i ličnim interesima predsednika republike koji priprema svoju kampanju.
„Izjava Makrona o neefikasnosti antiruskih sankcija je poruka granama francuske ekonomije pogođenim sankcijama i zdravstvenom krizom, kao i francuskim glasačima. Tim pre, što sve danas govori o tome da ćemo ga ponovo videti u drugom krugu sa Marin Le Pen, koja će igrati na kartu zbližavanja sa Rusijom“, izjavio je ekspert.
On je dodao da među predsedničkom većinom i unutar francuske vlade postoje različiti trendovi u odnosima prema Rusiji. Međutim, politika Makrona je uvek bila da teži partnerskim odnosima, ali bez odstupanja od francuskih vrednosti. Sankcije nisu efikasne za očuvanje francuskih vrednosti, jer Rusija ne planira da menja svoj stav po pitanjima u kojima se, po mišljenju Francuske, ona krše. Sa druge strane, te sankcije se odražavaju i na francusku ekonomiju, zaključio je File.  
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala