SAD obavestile Rusiju: Ne vraćamo se u Sporazum o otvorenom nebu

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaTuristi pored američkih zastava u Vašingtonu
Turisti pored američkih zastava u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Vašington se neće vratiti u Sporazum o otvorenom nebu, saopštila je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ruskoj strani.
Kako navodi agencija AP, pozivajući se na izvore, ovu odluku je zameniku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeju Rjabkovu saopštila zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman.
Kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo da je Vašington informisao Moskvu da se neće vratiti u ovaj Sporazum.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Rusija: Poslednji poziv Americi za povratak u Sporazum o otvorenom nebu
Posle Hladnog rata, Sporazum o otvorenom nebu prema kojem 34 države-potpisnice imaju pravo da preleću preko teritorija drugih zemalja radi posmatranja vojnih aktivnosti i koji reguliše sprovođenje takvih letova, postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi. Dokument je potpisan u Helsinkiju 24. marta 1992. godine, a Rusija ga je ratifikovala 26. maja 2001.
U maju prošle godine Sjedinjene Američke Države pokrenule su proceduru izlaska iz Sporazuma, koja je završena 22. novembra. Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova 15. januara je objavilo da je pokrenulo unutrašnje procedure za povlačenje iz Sporazuma. Državna duma već je denonsirala dokument.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala