Rusija isporučuje Unicefu 220 miliona vakcina „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinom "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije i Unicef potpisali su sporazum o isporuci 220 miliona doza ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), navodi se u saopštenju Fonda.
„Ruski fond za direktne investicije i Međunarodni dečji fond Ujedinjenih nacija (Unicef) objavljuju o potpisivanju sporazuma o isporuci 220 miliona doza dvokomponentne ruske vakcine protiv virusa korona ‘Sputnjik Ve’ za vakcinisanje 110 miliona ljudi“, precizira se u saopštenju.
Sporazum sa Unicefom o vakcini „Sputnjik Ve“ omogućiće da se proširi pristup vakcinama i zadovolji potražnja za vakcinama u celom svetu, naglašava Fond.
​„Isporuke za Unicef će biti moguće nakon što se vakcina doda na spisak proizvoda koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za kupovinu u uslovima vanredne situacije. Ruski fond je objavio da je podneo prijavu SZO za registraciju i prekvalifikaciju ‘Sputnjika Ve’ u oktobru 2020. godine. Odluka SZO očekuje se u najskorijoj budućnosti“, zaključuje se u saopštenju.
„Ruski fond za direktne investicije sa zadovoljstvom podržava međunarodne napore Unicefa i partnera da obezbede jednak i širok pristup vakcinama protiv virusa korona za sve zemlje. Vakcinacija je glavno sredstvo za pobedu nad pandemijom, zaštitu zdravlja ljudi, obnavljanje ekonomija i povratak u normalan život“, izjavio je direktor Ruskog fonda Kiril Dmitrijev.
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Putin: Rusija je jedina zemlja koja daje tehnologiju za proizvodnju vakcine
On je podsetio da se „Sputnjik Ve“ već primenjuje u više od 40 zemalja.
„Njihov broj svakodnevno raste“, a Fond nastavlja da snabdeva svoje partnere. Fond takođe čeka „uspešan završetak procesa prekvalifikacije vakcine i odobrenje SZO, što će omogućiti da se počne sa isporukama Unicefu i doprinese spasavanju miliona života“, dodao je Dmitrijev.
Ruski fond će takođe održati razgovore sa Globalnom alijansom za vakcine i imunizaciju (GAVI) radi razgovora o mogućnosti uključivanja „Sputnjika Ve“ u sistem Kovaks vakcina protiv virusa korona. Fond je u martu objavio da je podneo prijavu za učešće vakcine „Sputnjik Ve“ u ovom međunarodnom programu.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana je u 70 zemalja sa ukupnom populacijom većom od 3,2 milijarde. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala