Putin: Vojska Rusije treba da bude kompaktna i efikasna

© Sputnik / Sergeй Ilьin / Uđi u bazu fotografijaPutin: Ukrajinu pretvaraju u antipod Rusiji
Putin: Ukrajinu pretvaraju u antipod Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Ruska vojska treba da bude kompaktna i efikasna, zato je veoma važno razvijati vojno-transportnu avijaciju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa rukovodiocima Ministarstva odbrane i odbrambeno-industrijskog kompleksa Rusije.
Prema njegovim rečima, razvoj vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, njen dobro koordinisan rad i visoka spremnost avionske flote „u velikoj meri određuju mobilnost trupa i mogućnost njihovog brzog raspoređivanja na velike daljine“.
„Za našu zemlju, sa njenom ogromnom teritorijom, najvećom teritorijom na svetu, od posebne je važnosti da naša vojska bude kompaktna, kako uvek govorimo, ali efikasna. To je značajno i za uspešne desantne operacije“, rekao je ruski lider.
Ruski predsednik takođe je postavio zadatak da se adekvatno opremi armija i mornarica zemlje savremenim vrstama visokopreciznog oružja velikog dometa.
„Analiza vojnih sukoba poslednjih decenija, iskustvo razvoja vodećih vojski sveta pokazuje kakvu sve veću ulogu igra efikasna upotreba, recimo, krstarećih raketa različitog baziranja, kao i vođene municije“, rekao je Putin.
Prvi let Il-112V - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Bez neprijatnih iznenađenja: Najnoviji ruski transportni avion Il-112V izveo drugi let /video/
„Važno je da naša vojska i mornarica budu u dovoljnoj meri opremljene takvim savremenim visokopreciznim oružjem“, naglasio je predsednik.
Prema njegovim rečima, u narednim godinama je važno da se održi potrebna stopa proizvodnje savremenog udarnog oružja za njihovu upotrebu i testiranje u intenzivnoj borbenoj obuci.
Ruski predsednik dodao je da se završavaju državna ispitivanja transportnog aviona Il-112V i da je plan da se ove godine vojsci isporuče dva takva aviona.
On je naveo i da se tehnička ispravnost superteških transportnih aviona An-124 sada održava korišćenjem domaćih komponenti.
„Obnavlja se proizvodnja Il-76 na novoj tehnološkoj osnovi. Plan je da do kraja godine vojsci bude isporučeno pet serijskih aviona Il-76MD-90A. Pored toga, prema informacijama, Ministarstvu odbrane je neophodan znatno veći broj vojno-transportnih aviona i helikoptera“, konstatovao je predsednik Rusije.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Putin: U roku završiti 20 ratnih brodova, akcenat staviti na prioritetne vidove naoružanja
Putin je predložio da se u okviru sastanka razmotri na koji način efikasno rešiti zadatke i odrediti mere za povećanje tempa proizvodnje i modernizacije vojno-transportne avijacije.
Predsednik je u svom obraćanju ukazao i na prednosti krstarećih raketa „Kalibar“ u odnosu na inostrane.
„Vojsci će biti isporučene najnovije krstareće rakete velikog dometa H-101, ‘Kalibar’, balističke rakete i krstareće rakete operativno-taktičkih sistema ‘Iskander’, protivvazduhoplovni raketni sistemi i navođene avio-bombe različitih kalibara“, dodao je on.
Predsednik je pojasnio da oni po svojim karakteristikama ne samo da ne zaostaju, nego su „često ispred inostranih morela“, a prema nizu pokazatelja su i jedinstveni.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala