Nisu nam potrebni posrednici: Predsednik Bugarske o pomoći EU u pregovorima sa Skopljem

© REUTERS / Marko DjuricaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Zajednička bugarsko-makedonska komisija za obrazovna i istorijska pitanja samostalno će doneti odluku po pitanju istorijskih sporova, saopštio je predsednik Bugarske Rumen Radev komentarišući informaciju da je Portugalija ponudila pomoć istoričara iz EU.
„Nama nisu potrebni nikakvi posrednici. Niko ne poznaje našu istoriju bolje od nas. O tome sam govorio više puta“, rekao je Radev.
On je obratio pažnju na to da glavni koraci u razvoju pitanja zavise od rukovodstva obe države.
Vatikan - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pendarovski i Radev uoči odlaska u Vatikan: Moramo obnoviti dijalog
„Po pitanju istorije radiće komisija. Najvažnije je da mi na visokom političkom nivou napravimo neophodne korake. Opet ću reći: ti koraci se ne preduzimaju u drugim evropskim prestonicama koje bi mogle da izvrše pritisak na Bugarsku. Postoji samo jedan ispravan korak - u pravcu Sofije, korak za dijalog. Tada će svi problemi biti rešeni“, naglasio je Radev.
Podsetimo, Bugarska prošle godine nije odobrila početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije u EU i pozvala je Skoplje da počne da poštuje Sporazum o dobrosusedstvu koji je potpisan sa Sofijom 2017. godine i ispuni uslove Bugarske da prestane sa govorom mržnje protiv Bugara i da ne promoviše ideju postojanja makedonske manjine u Bugarskoj.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala