Istraga u Nemačkoj: Ekstremna levica preuzela odgovornost za napad na „Teslinu“ fabriku kod Berlina

© AP Photo / Paul SakumaFabrika "Tesla" u Fremontu u američkoj državi Kalifornija
Fabrika Tesla u Fremontu u američkoj državi Kalifornija - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Do sada nepoznata „Grupa Vulkan“ preuzela je odgovornost za spaljivanje kablova u novoj „Teslinoj“ fabrici u Nemačkoj koji, osim gradilišta „Tesline“ fabrike, snabdevaju strujom i privatne objekte u obližnjem naselju.
Incident se dogodio u noći između utorka i srede, nekoliko stotina metara od gradilišta nove „Tesline“ fabrike u mestu Grinhajde južno od Berlina, a policija istražuje da li se radi o politički motivisanom napadu, objavili su strani mediji.
„Tesla nije ni zelen, ni ekološki, ni socijalan. Naša vatra se suprotstavlja lažima o zelenom automobilu“, stoji u pismu u kome se opisuje i kako su spaljeni visokonaponski kablovi.
Predstavnici ekoloških inicijativa kritikovali su paljenje kablova, ali su istovremeno ukazali da su ovakve reakcije mogle biti očekivane.
„Mi smo se pribojavali da će se mnogi osećati isključeni iz demokratskog procesa odlučivanja o dolasku Tesle“, navodi se u saopštenju „Inicijative Grinhajde“.
Kako se navodi, „Tesla“ u novoj fabrici pored Berlina planira da godišnje proizvodi pola miliona automobila modela „Ipsilon“, a proizvodnja je trebalo da počne u julu ali je Ilon Mask odlučio da pored fabrike automobila izgradi i fabriku baterija tako da se otvaranje pomerilo za kraj ove godine.
Gradnju fabrike usporavale su i lokalne ekološke inicijative koje su se protivile krčenju jednog dela šume, ali i ukazivale na opasnost po podzemne vode u tom delu nemačke pokrajine Brandenburg, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala