Pokrenut plan „Kulti“: Policija Kosova u blizini srpskih svetinja

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosova i Metohije
Pripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Policija Kosova je registrovala porast broja napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu zbog čega su povećane patrole na terenu.
Samo od početka ove godine zabeleženo je ukupno 13 oštećenja crkvene imovine ili pokušaja krađe.
„Zaključno sa današnjim datumom ukupno je prijavljeno 13 slučajeva na objektima SPC u različitim regionima Kosova. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva devet su klasifikovani kao slučajevi teške krađe, a četiri kao oštećenja imovine“, navodi se u pisanom odgovoru Kosovske policije za „Kosovo onlajn“.
Iz policije navode da su u skladu sa svojim nadležnostima evidentirali i delimično procesuirali počinioce krivičnih dela.
„Nakon prijave slučajeva, na lice mesta su izlazile nadležne policijske jedinice, vršile uviđaje i prikupljale materijalne dokaze koji su predstavljani nadležnom tužilaštvu i koordinisali dalje istražne radnje. U određenim slučajevima, identifikovani su izvršioci i protiv istih su podnete prijave, a ostali slučajevi se i dalje istražuju“, dodaje su u saopštenju.
U cilju sprečavanja napada na objekte Srpske pravoslavne crkve Kosovska policija primenjuje poseban operativni plan delovanja.
„Nakon povećanog broja prijavljenih slučajeva u martu 2021. godine Kosovska policija je pokrenula dodatni operativni plan ’Kulti’ koji se sprovodi na celoj teritoriji Kosova, gde je uključen veći broj policijskih jedinica sa ciljem preventivnog delovanja i otkrivanja počinioca krivičnih dela“, zaključuje se u odgovoru kosovske policije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala