Dodik: Visoki predstavnik samo za Federaciju

© Tanjug / JAROSLAV PAPPredsednik Repblike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Repblike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Savet za sprovođenje mira (PIK) može samo za Federaciju BiH da uvede visokog predstavnika, ali ne i za Republiku Srpsku.
Dodik je rekao da Republika Srpska dolazak novog visokog predstavnika na ovaj način ne uvažava i da ne razume šta treba Kristijanu Šmitu da se na ovaj način blamira i izgubi kredibilitet političara koji je bio uspešan u Nemačkoj.
„Ako misli da dolazi ovde da arogancijom može nešto da upravlja, ukoliko uopšte dođe, onda mu ja poručujem da mi nemamo nameru da radimo sa nelegitimnim visokim predstavnikom i da je njihovo vreme davno prošlo“, poručio je Dodik.
Dodik je, novinarima u Beogradu, rekao da se ovim imenovanjem prisustvuje još jednom poniženju svih naroda u BiH od međunarodne zajednice.
„Bošnjaci su očigledno ushićeni činjenicom da dobijaju novog protektora. Imaju razlog da slave nešto danas, ali gledano formalno-pravno ovo je još jedan blef međunarodne zajednice sa telom koje uopšte ne postoji, a to je PIK“, naveo je Dodik.
On je dodao da PIK nije predviđen da imenuje visokog predstavnika.
„Nikakav visoki predstavnik nije imenovan. Aneksom 10 je predviđeno da se strane, njegove potpisnice, saglase o imenu koje potvrđuje relevantna rezolucija Saveta bezbednosti“, pojasnio je Dodik.
Dodik je dodao da je to procedura koja podrazumeva dolazak do novog visokog predstavnika i da je očigledno da ovde hoće da ignorišu postojanje institucionalnog i međunarodnog prava.
Prema njegovim rečima, prošlo je vreme onih koji su kršili ustavni poredak, zakone, pokušali političkom voljom Amerike i nekih drugih zemalja da krše Dejtonski sporazum.
Istakao je da ga novo imenovanje ne zanima i da je za njega Valentin Incko poslednji visoki predstavnik.
„To što je bio lokalna luda sa stanovišta svog ponašanja, kako je tamo igrao poslednjih godina, to je opet njihov problem, a ne moj“, kazao je Dodik, preneo je portal RTRS.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala