Radovan Karadžić prebačen u Englesku na izdržavanje kazne

© AP Photo / Peter DejongRadovan Karadžić
Radovan Karadžić - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić prebačen je u Englesku na služenje doživotne kazne zatvora, tvrdi Darko Mladić, sin nekadašnjeg generala Vojske RS Ratka Mladića.
Mladić je, gostujući na televiziji Hepi, rekao da je Radovan Karadžić prebačen u sredu u Englesku, navodi se na sajtu te televizije, prenosi Tanjug.
„U ovom trenutku je pored Ratka Mladića u Hagu još samo Sreten Lukić. Radovan Karadžić je juče prebačen u Veliku Britaniju. Oni su tamo osuđeni, u najboljem slučaju, na samicu, a u normalnim zatvorima je to najgora kazna. Svi su na kraju tamo sa istim posledicama, poenta je da zatvorske vlasti tamo nisu u stanju da obezbede odgovarajuće uslove i negu“, rekao je Mladić.
Predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je 14. maja prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je tada na Tviteru jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter Robinson.
Ovim potezom, prema stavu Robinsona, Karadžić je osuđen na „kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji“.
Kako su objavile Novosti, Karadžić se javio ćerki Sonji posle prebacivanja u Englesku. On je rekao da su ga prebacili i da čeka premeštaj sa trenutne lokacije na jug Britanije u zatvor koji se nalazi 100 kilometara od Sautemptona.
„Iz Haga su mu dozvolili da se čuje sa upravnikom zatvora u kom će biti, a interesovalo ga je da li svoje knjige i spise može da prebaci iz Haga u zatvor u Engleskoj, gde će služiti doživotnu kaznu. Rečeno mu je da će biti smešten u novi deo zatvora, iz 60-tih godina prošlog veka“, kaže advokat Goran Petronijević.
Dodaje da Karadžić pregovara kako bi svoje hard diskove prebacio iz jedinice u Sheveningenu jer piše reviziju postupka.
„Još uvek ne zna da li će to moći da uradi. Tražio je da ima kompjuter, kako bi mogao da radi na reviziji postupka. Njemu je bezbednost primarna i jedino je može imati u samici, a pitanje je da li će imati uslove koje je tražio“, rekao je za „Novosti“ Goran Petronijević, pravni zastupnik Radovana Karadžića.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala