Crna Gora: Ponovo usvojen Zakon o državnom tužilaštvu

© Sputnik / Nebojša PopovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Poslanici vladajuće većine ponovo su danas usvojili danas izmene Zakona o državnom tužilaštvu. Za zakon je glasao 41 poslanik parlamentarne većine, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.
Poslanici su, na molbu poslanika Prave Marka Milačića, minutom ćutanja odali počast Dušku Jovanoviću, koji je na današnji dan prije 17 godina ubijen ispred redakcije "Dana", čiji je bio vlasnik i glavni urednik.
“Molim vas da to uradimo, da pokažemo da smo drugačiji od bivše vlasti, da na ovaj način kao cela parlamentarna većina, pošaljemo poruku velikog pijeteta prema čoveku koji je bio poslanik ovog visokog doma”, kazao je Milačić.
Zakon o tužilaštvu  je 12. maja usvojila vladajuća većina, u odsustvu opozicije. Međutim, poslanici su se danas o njemu ponovo izjašnjavali, jer ga je predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio parlamentu, koristeći ustavnu mogućnost, na ponovno odlučivanje.
Đukanović je, među razlozima za tu odluku, ukazao da je Državno tužilaštvo, shodno članu 134 Ustava, jedinstven i samostalan državni organ koji vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih dela i drugih kažnjivih dela koja se gone po službenoj dužnosti, a da samostalnost Državnog tužilaštva obezbeđuje Tužilački savet, kako to nalaže član 136 stav 1 Ustava Crne Gore.
Izmenama Zakona je, između ostalog, predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog saveta prestaje mandat proglašenjem novog Tužilačkog saveta.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala