Ambasada Rusije u BiH: O visokom predstavniku odlučuje Savet bezbednosti UN

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava
Ruska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Ambasada Ruske Federacija u BiH saopštila je da se ne slaže sa imenovanjem Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika, ističući da o tome odlučuje Savet bezbednosti UN.
„S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Kancelarija visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu PIK-a na razmatranje Savetu bezbednosti UN-a“, ističe se u saopštenju Ambasade Rusije.
Kako se ocenjuje, ignorisanje principa konsenzusa predstavlja flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH.
Ruska ambasada ukazuje da Šmit neće imati legitimitet bez odluke Saveta bezbednosti UN.
„Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Saveta bezbjednosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće moći da se smatra visokim predstavnikom u smislu Dejtona. Pozivamo naše partnere da još jednom procene posledice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH“ poručila je u saopštenju ruska Ambasada.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala