Turska uskoro počinje proizvodnju vakcina „Sputnjik Lajt“ i „KoviVak“

© Foto : Rossiйskiй fond prяmыh investiciй (RFPI) / Uđi u bazu fotografijaAmpula jednokomponentne vakcine protiv kovida "Sputnjik lajt"
Ampula jednokomponentne vakcine protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Turska kompanija „Turk lak serum sanaji“ vodi pregovore o proizvodnji jednokomponentne vakcine „Sputnjik Lajt“ i vakcine centra „Čumakov“ u Turskoj. Sporazum bi mogao da bude potpisan tokom meseca, izjavio je za Sputnjik predsednik kompanije Berat Batal.
„Proizvodnja vakcina protiv kovida je veoma važno pitanje danas. Ponosni smo što možemo da radimo na tome sa ruskim partnerima. Osnovni cilj pregovora je bila vakcina ‘Sputnjik Lajt’ i treća registrovana vakcina u Rusiji, koju je napravio ruski državni institut ‘Čumakov’“, rekao je Batal.
Vakcina protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
„Sputnjik lajt“ dvostruko smanjuje mogućnost zaraze koronom
„Nadamo se i mislimo da će pregovori biti brzo završeni. Dobro smo počeli i nadam se da ubrzo možemo da potpišemo ugovor, moguće je i u roku od mesec dana“, naveo je predsednik kompanije.
On je dodao da su nakon potpisivanja sporazuma spremni da po hitnom postupku registruju vakcinu „Sputnjik Lajt“ i preparat centra "Čumakov" protiv virusa korona u Turskoj.
Efikasnost vakcine „Sputnjik Lajt“ iznosi 79,4 odsto 28 dana nakon imunizacije. Efikasnost je procenjena na osnovu podataka od Rusa koji su primili samo jednu dozu vakcine u okviru masovne vakcinacije stanovništva, i koji nisu dobili drugu dozu iz bilo kog razloga u periodu od 5. decembra 2020. godine do 15. aprila 2021. godine.
Efikasnost vakcine od oko 80 odsto premašuje efikasnost niza vakcina koje zahtevaju dve doze.
Vakcina je u Rusiji registrovana 6. maja.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala