Titov unuk pravosnažno osuđen zbog saobraćajke

CC0 / piksabej / Čekić
Čekić - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na osam meseci zatvora Edvarda Broza (70), jednog od unuka nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, zbog izazivanja saobraćajne nesreće 1992. godine u Zemunu, saznaje Tanjug.
U toj nesreći poginuo je G.P, koji je bio sa Brozom u kolima, dok su Ž.P. i E.B. zadobili teške telesne povrede.
Broz je u trenutku nesreće imao 2,05 promila alkohola u krvi. On nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bekstvu od 2008. godine i navodno živi u Zagrebu.
Ovom presudom, koja je danas objavljena, odbijene su kao neosnovane sve žalbe i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu od 26. novembra 2020. godine.
Broz je osuđen zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.
Njemu je takođe izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije od šest meseci, a oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu.
I prvostepena presuda Brozu je izrečena u odsustvu.
On je odmah posle udesa pobegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen 21. januara 2008. na graničnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju.
Posle tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.
Krajem marta 2008. godine, on se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu, izrazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao.
Tačnije, nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, pa sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu.
Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je početkom prošle godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala