Tačijev savetnik: Francuski predlog sporazuma Beograda i Prištine bez uzajamnog priznanja /video/

© Predsedništvo SrbijeAleksandar Vučić, Emanuel Makron i Hašim Tači
Aleksandar Vučić, Emanuel Makron i Hašim Tači - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Francuska je predložila privremeni sporazum Beograda i Prištine, u kom neće biti uzajamnog priznanja, tvrdi savetnik bivšeg predsednika privremenih institucija na Kosovu Hašima Tačija.
Behrami je u intervjuu za TV Kljan Kosova rekao da Francuska forsira ideju privremenog sporazuma, koju podržava i Brisel.
„Nemačka, prema mojim informacijama, nije u igri zbog izbora koji su u toj zemlji ove godine. Amerika je predala ovlašćenja Briselu za dijalog. Francuska ideja je da se postigne privremeni sporazum, kao što je bio onaj iz Vašingtona. Međutim, ta ideja je štetna za Kosovo, jer govori o autonomiji severa, većim pravima za crkvu, u zamenu za priznanje od strane Grčke i liberalizaciju viza“, tvrdi Behrami, koji kaže i da je uloga Amerike sekundarna, a ne primarna kao ranije.
Kako je dodao, savetnici francuskog predsednika Emanuela Makrona poslali su signal da neće biti liberalizacije viznog režima za građane Kosova, što je nazvao „pregovaračkom taktikom“.
„Interno se pregovara i verujem da će ove teme biti otvorene na sledećem sastanku koji će se održati u Parizu. Nije dobro ulaziti u tu igru jer privremeni sporazumi ne donose dugoročnu stabilnost, ne rešavaju problem između Kosova i Srbije, već samo stvaraju iluzije da je nešto urađeno“, rekao je Behrami.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala