Sve na jednom mestu: Gde Srbi mogu da letuju i šta im sve treba za prelazak granice /infografika/

© AP Photo / Thanassis StavrakisRadnik postavlja stolice u taverni na plaži Plaka u egejskom ostrvu Naksos
Radnik postavlja stolice u taverni na plaži Plaka u egejskom ostrvu Naksos - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Pandemija korona virusa i dalje traje, ali građani Srbije ove godine ipak mogu da biraju gde da otputuju na letnji odmor. Većina zemalja u kojima su omiljena letovališta srpskih turista priznaje sertifikat o vakcinaciji, ali za odlazak na pojedine destinacije još je potrebno testiranje na kovid.
Za ulazak u većinu zemalja u kojima Srbi tradicionalno letuju potreban je sertifikat o vakcinaciji ili PCR test čiji rezultat nije stariji od 72 sata.

Gde Srbi mogu da letuju

Građani Srbije na letnji odmor bez bilo kakve zdravstvene dokumentacije mogu da otputuju u četiri države u okuženju, nije im potreban poseban papir za prelazak granice, to su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija.
© AP Photo / Thanassis StavrakisRadnici uređuju ležaljke i postavljaju suncobrane na plaži Plaka na egejskom ostrvu Naksos
Radnici uređuju ležaljke i postavljaju suncobrane na plaži Plaka na egejskom ostrvu Naksos - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Radnici uređuju ležaljke i postavljaju suncobrane na plaži Plaka na egejskom ostrvu Naksos
Sporazume o priznavanju sertifikata o vakcinaciji Srbije je potpisala sa Hrvatskom, Grčkom, Turskom, Bugarskom, ali i sa Slovenijom.
Trenutno najveće interesovanje vlada za letovanje u Grčkoj koja je posle Vaskrsa i primila prve turiste iz naše zemlje. Najviše je onih koji imaju zamenska putovanja od prošle godine. Pored sertifikata o primljenoj, bilo kojoj vakcini, alternativa za ulazak u ovu zemlju je negativan PCR test.
"Grci prihvataju i potvrdu da ste preležali kovid, ali je problem u tome što ni jedna država ne izdaje takav dokument. Tu se trenutno traži alternativa, da li će to biti serološki test, kao dokaz o antitelima, da li će biti stari pozitivan PCR test na kome stoji da ste imali kovid, da ste ga preležali, to još ne mogu da potvrdim, jer nije precizirano protokolom", kaže za Sputnjik direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.
© SputnikLetovanje i korona
Letovanje i korona - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Letovanje i korona
Gde Srbi mogu da letuju

Pravila za decu

Oni koji na put kreću sa decom u bilo koju zemlju, moraju da obrate pažnju na posebna pravila koja važe za prelazak granice tokom pandemije korona virusa.
Očekivalo se da Grčka 24. maja, kada je istekao poslednji protokol o ulasku srpskih turista u tu zemlju, promeniti pravila za decu. Međutim, kako Sputnjik saznaje, do kraja maja pravilnik se neće menjati, pa ostaje na snazi prethodni, bez dokumentacije o kovidu granicu prelaze isključivo deca stara do 5 godina.
Hrvatska nudi više opcija kako da dokažete da je vaš prelazak granice bezbedan, da ste zdravi;
"Ova zemlja takođe prihvata sve vakcine, alternativa je PCR test, ali i negativan anti genski test, a kao dokaz da ste preležali bolest, pozitivan PCR test koji ne sme biti mlađi od dva meseca, ali ne sme da bude ni stariji od 10 meseci. Slovenija ima iste glavne uslove ulaska u zemlju, ali je tu situacija malo komplikovanija, pa je preporuka da oni koji žele da odmor provedu u toj zemlji obavezno pre polaska kontaktiraju ambasadu", kaže Seničić.
© AP Photo / Thanassis StavrakisTestiranje na kovid 19
Testiranje na kovid 19 - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Testiranje na kovid 19
Testiranje na kovid 19 na grčkoj granici
Važno je i obratiti pažnju na datume, za sve zemlje koje smo do sada pomenuli za sertifikate o vakcinaciji podrazumeva se da su putnici primili drugu dozu vakcine, odnosno da je prošlo najmanje 14 dana od revakcinacije. Izuzetak je Slovenija koja za svaki tip vakcine ima drugačije regulative. Recimo, prihvataju prvu dozu Astrazeneka vakcine, ali ako je od prijema prošlo najmanje tri nedelje.

Olakšica za Tursku

Ponovo vlada i prilično interesovanje za letovanje u Turskoj, to je zemlja sa kojom takođe postoji sporazum o priznavanju sertifikata o vakcinaciji, a alternativa je negativan PCR test.
"Ono po čemu se Turska razlikuje i značajno je lagodnija od drugih destinacija je činjenica da u pratnji odraslih mogu da uđu deca do 18 godina, bez dodatnog dokumenta vezanog za kovid", ističe Seničić.
Alanja, omiljeno letovališe Srba u Turskoj
Na karti destinacija na koje Srbi mogu ponovo na more našao se i Kipar. Ta zemlja prihvata sve sertifikate o vakcinaciji, ovih dana prihvatili su i kinesku vakcinu, ukoliko je prošlo 14 dana od revakcinacije. Alternativa je PCR test, a deci do 12 godina za ulazak ne treba nikakav "kovid dokument".

Kako do Egipta i Tunisa

Tradicionalno najposećenije destinacije srpskih turista na afričkom kontinentu, Egipat i Tunis zemlje su sa kojima se već mesecima pregovara o priznavanju sertifikata o vakcinaciji, međutim, još nisu postignuti sporazumi.
"Tamo za sada možemo da putujemo isključivo uz negativan PCR test, a ne moraju da ga imaju deca do 12 godina starosti. Za povratak u Srbiju važno je znati da je iz velikog broja ovih zemalja za naše državljane koji su vakcinisani u Srbiji ne treba nikakava potvrda, prihvataju se sertifikati kao validan papir da ne morate u karantin. Oni koji su radili PCR test, moraju da ga urade u zemlji iz koje se vraćaju ili da ga urade po povratku, u karantinu", objašnjava Seničić.
© Sputnik / Senka MilošUlazak u Bugarsku - granični prelaz Gradina.
Ulazak u Bugarsku - granični prelaz Gradina. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ulazak u Bugarsku - granični prelaz Gradina.

Konfuzna pravila

I ovde ima izuzetaka, ako putujete u Grčku kolima, a vraćate se preko Severne Makedonije, ne treba vam ništa za ulazak u Srbiju, ali ako se vraćate avionom, a imali ste PCR test na odlasku, morate ga imati i u povratku.
"Sve je dosta kofuzno, komplikovano za objasniti, ljudi su zbunjeni, zato imamo hiljade poziva. Savetujemo da se pre putovanja dobro raspitaju u turističkim agencijama, ali i na sajtu Ministarstva inostranih poslova koje dosta dobro ažurira podatke. To je moguće učiniti i na sajtu ambasade države u koju žele da putuju. To su relevantni podaci kojima treba da se rukovode, a ne da se informišu na društvenim mrežama, jer tu informacije obično nisu uvek validne", ističe sagovornik Sputnjika.
On dodaje da oni sa dubjim džepom mogu da otputuju i na udaljenije destinacije. Recimo, Ujedinjeni Arapski Emirati takođe sa našom zemljom imaju potpisan sporazum o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji, svim tipovima vakcina.
© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaTuristi se slikaju na plaži
Turisti se slikaju na plaži - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Turisti se slikaju na plaži
Na plažama tokom dana nema posebnih kovid mera, ali se uveče sve dezinfikuje

Grčka i Crna Gora snose troškove lečenja

Ne treba zaboraviti da ni jedna vakcina apsolutno ne štiti od kovida, pre odlaska na odmor treba razmišljati i o tome šta ako se razbolimo na putu. U borbi za svakog turistu posle propale sezone prošle godine, Grčka i Crna Gora mislile su i o tome.
"Ako se neko razboli kod njih, oni će snositi troškove lečenja tih putnika. To je jako važan podatak, mada svima savetujemo da imaju polisu osiguranja koja pokriva i kovid, može da se desi da bolest traje duže nego što traje aranžman, pa da u nekom trenutku putnici koji nisu hospitalizovani moraju sami da plaćaju smeštaj u kome borave u karantinu. Treba kasnije da plate i kartu da dođu kući, ako propuste organizovan polazak, sve te troškove pokriva i polisa od oboljevanja od kovida", ističe Seničić.
On dodaje da je važna i polisa opšteg osiguranja, jer smo zaboravili da se na odmoru razboljevamo i od drugih bolesti, ne samo od korone.
© Sputnik / Tatjana RadojičićPlaža u Crnoj Gori
Plaža u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Plaža u Crnoj Gori
Crna Gora željno očekuje turiste iz Srbije, obezbedila je i besplatno lečenje u slučaju kovid infekcije
Oni koji žele da putuju u severnu Afriku moraju i po povratku u Srbiju da dokažu da su zdravi.
"Sistem je već uigran, tamo mogu urade PCR test koji je značajno jeftiniji nego u Srbiji, košta oko 30 evra. Agencije organizuju testiranje dva dana pred povratak. Oni koji ne žele da ga rade, dobijaju rešenje o karantinu, a tokom njega mogu u Srbiji da urade test i izađu iz karantina, ako su negativni", kaže Seničić.
On na kraju razgovora za Sputnjik dodaje da bez obzira na sve komplikacije u organizaciji, Srbi žarko žele da otputuju na more. U Juti očekuju da će ova sezona imati 50 odsto turista koji su putovali 2019. godine, što će biti dovoljno da turističke agencije u najvećoj meri prežive kovid krizu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala