Preti li srpskoj crkvi na Kosmetu crnogorski scenario /video/

Svet sa Sputnjikom
Svet sa Sputnjikom - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Ugroženost vernika, skrnavljenja crkava  i pokušaji otimanja srpske kulturne baštine na Kosmetu, Crna Gora, američka crkvena dijaspora, ali i izbor novih episkopa samo su neke od tema na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, prvom od izbora novog poglavara.
Poruke i odluke Sabora imaće posebnu težinu s obzirom na ozbiljne izazove i iskušenja pred crkvom u doba kad u Prištini otvoreno govore o legitimnosti kosovske pravoslavne crkve, dok se u Crnoj Gori s nestrpljenjem očekuje naslednik upokojenog mitropolita Amfilohija. Kakav će odgovor dati crkva onima koji joj spremaju crnogorski scenario na Kosmetu? Može li se Albanska pravoslavna crkva drznuti da posegne na srpsku duhovnu baštinu na KiM? Zašto se odugovlači sa Temeljnim ugovorom SPC i crnogorske države? Da li je na vidiku rešenje za makedonsko pitanje? Ima li podela u SPC i kakav je njen stav prema podelama u pravoslavlju? Zbog čega patrijarh poručuje da Sabor nije centralni komitet?
Ovo su neka od pitanja o kojima ćemo u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ razgovarati sa našim gostima. U beogradskom studiju je pravoslavni teolog i filozof Prof. Dr Bogoljub Šijaković, video vezom bićemo u Gračanici odakle će naš sagovornik biti književnik i novinar, direktora Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević. Iz Crne Gore javiće nam se  politikolog dr Vladimir Pavićević.
Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala