Postoji li perfidni francuski plan: Pod maskom ustupaka Srbiji — uvode grčko priznanje Kosova

CC0 / marijanana / Srbija, Kosovo, EU - ilustracija
Srbija, Kosovo, EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Iako bi Emanuelu Makronu godilo da na diplomatskom terenu zabeleži poen kakav bi bio rešenje kosovskog pitanja, navodni plan o tome, koji dolazi iz Pariza, perfidan je i vrvi od bizarnosti.
Ovako navodni francuski plan za rešenje problema Kosova i Metohije komentariše Dušan Gujaničić, stručnjak za francusku politiku iz Instituta za političke studije.
O ovom planu, koji navodno podrazumeva potpisivanje privremenog sporazuma između Beograda i Prištine bez međusobnog priznanja, autonomiju za sever Kosova i više prava za SPC, grčko priznanje kosovske nezavisnosti i viznu liberalizaciju za Prištinu, javnost je obavestio savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija Artan Behrami.

„Francuski plan“ — da Grčka prizna Kosovo

Šta bi Grčka dobila od priznanja nezavisnosti Kosova, pita se Gujaničić.
„Odakle sad Grčka u igri? Ona je jedna od pet članica EU koja nije priznala nezavisnost Kosova i nema nameru da to uradi, iako se po javnosti povlače neke glasine da je Grčka u tom smislu slabija karika te da bi mogla da popusti. Ali te mi glasine deluju nerealno“, kaže on.
Prema rečima našeg sagovornika, problematično je i pominjanje privremenog sporazuma.
„Privremeni sporazumi ne donose nikakvu stabilnost, suštinski ne rešavaju ništa. Veoma je problematično i pitanje njihove naknadne primene i uglavnom služe onome ko ih je predložio — nekoj sili da se pohvali svojevrsnim diplomatskim uspehom“, navodi Gujaničić.

Vizna liberalizacija na dugom štapu

Problematična je takođe i vizna liberalizacija koju prištinske vlasti žarko priželjkuju. Međutim, nedavni verbalni okršaj uglednog francuskog diplomate i bivšeg Makronovog  Žerara Aroa sa bivšim ambasadorom Prištine u Parizu Bernardom Nikajem pokazuje da je i to na dugom štapu. Na Nikajevu objavu na društvenim mrežama da se nada da će Francuska 2022. godine ukinuti vize za građane Kosova, Aro mu je odgovorio da sanja, jer se tako nešto ne radi u izbornoj godini.
Francusku, istina, ne očekuju izbori ove godine kao Nemačku, ali, kako Gujaničić kaže, iako su izbori u Francuskoj na proleće, već se može smatrati da je kampanja počela.
Sa izuzetkom Makronove želje da pokaže kako su Francuska i on lično angažovani na rešavanju jednog složenog pitanja, kakvo je kosovsko, Gujaničić ne vidi nijedan drugi razlog da Pariz pokrene jednu ovakvu akciju. Međutim, s obzirom da je Peta republika već ušla u izbornu godinu, značajan deo spoljne i unutrašnje politike Emanuela Makrona biće usklađeni prevashodno sa njegovom željom da izdejstvuje drugi mandat, tako da naš sagovornik ne očekuje nikakvu veliku diplomatsku inicijativu.

Francuska nije karika Prištine

Sa druge strane, problematično je i pitanje stepena francuskog uticaja na kosovske Albance.
„Mislim da je on veoma, veoma ograničen. Čini mi se da Francuska, koja je među prvim priznala nezavisnost Kosova, nije zapadna karika u koju bi albanski faktor mogao da ima neko veće poverenje i pouzdanje“, zaključuje Gujaničić.
Bivši savetnik bivšeg predsednika privremenih institucija na Kosovu Hašima Tačija Artan Behrami rekao je u intervjuu za TV „Kljan Kosova“ da Francuska forsira ideju privremenog sporazuma, koju podržava i Brisel.
„Nemačka, prema mojim informacijama, nije u igri zbog izbora koji su u toj zemlji ove godine. Amerika je predala ovlašćenja Briselu za dijalog. Francuska ideja je da se postigne privremeni sporazum, kao što je bio onaj iz Vašingtona. Međutim, ta ideja je štetna za Kosovo, jer govori o autonomiji severa, većim pravima za crkvu, u zamenu za priznanje od strane Grčke i liberalizaciju viza“, tvrdi Behrami, koji kaže i da je uloga Amerike sekundarna, a ne primarna kao ranije.
Kako je dodao, savetnici francuskog predsednika Emanuela Makrona poslali su signal da neće biti liberalizacije viznog režima za građane Kosova, što je nazvao „pregovaračkom taktikom“.
„Interno se pregovara i verujem da će ove teme biti otvorene na sledećem sastanku koji će se održati u Parizu. Nije dobro ulaziti u tu igru, jer privremeni sporazumi ne donose dugoročnu stabilnost, ne rešavaju problem između Kosova i Srbije, već samo stvaraju iluzije da je nešto urađeno“, rekao je Behrami.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala