Đavoli pali posle drame u Gdanjsku – najveći uspeh u istoriji Žute podmornice! /video/

© REUTERS / KACPER PEMPELFudbaleri i navijači Viljareala slave osvajanje Lige Evrope
Fudbaleri i navijači Viljareala slave osvajanje Lige Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Fudbaleri španskog Viljareala osvojili su Ligu Evrope pobedom nad Mančester junajtedom posle produžetaka (1:1) i boljeg izvođenja penala. Tragičar je bio golman Junajteda David De Hea, koji nije uspeo da odbrani nijedan od deset jedanaesteraca, da bi zatim promašio odlučujući.
Viljareal je prvi put u istoriji kluba osvojio trofej prvaka Lige Evrope, dok je Junajted poražen u drugom finalu, nakon što je 2017. godine iz istog izašao kao pobednik.
Utakmica je odigrana u poljskom Gdanjsku, pred nešto manje od 10.000 navijača.
Neverovatno Unai Emeri, trener Viljareala, je nadmašio čuvenog Đovanija Trapatonija i po četvrti put u karijeri osvojio drugo po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje.
​Tok meča:
Igači engleskog predstavnika su ofanzivnije ušli u duel i imali nekoliko prilika u prvih 15 minuta.
Defanzivac Viljareala Huan Fojt je doživeo peh i krvarenje iz glave, ali mu je povreda sanirana, te je meč nastavio sa zavojem na glavi.
Oba tima su nastavila da igraju rezervisano, bez previše rizika, a prilike su bile retkost.
Međutim, u 29. minutu usledio je pravi šok za navijače Junajteda, pošto je posle jednog prekida bilo 1:0 za formalnog domaćina.
Sjajni Đerar Moreno je pobegao Viktoru Lindelofu i potezom koji priliči iskusnim napadačima matirao Davida De Heu, uprkos tome što ga je Lindelof sve vreme vukao za dres.
Junajted je ponovo preuzeo inicijativu posle primljenog gola, ali se Žuta podmornica dobro branila. Do kraja poluvremena viđena je jedna solidna prilika za Crvene đavole, ali promene rezultata nije bilo.
​Drugo poluvreme počelo je velikom prilikom za Viljareal, ali se, na sreću po Junajted, Karlos Baka očajno snašao u petercu protivnika.
Samo nekoliko minuta kasnije formalni gost na ovom meču je zatražio jedanaesterac nakon što je Grinvud pao. Ipak, najstrože kazne nije bilo.
Junajted nije dugo čekao na izjednačenje, do kojeg je došlo već u 55. minutu utakmice.
Na sličan način kao i Moreno se snašao Edinson Kavani, koji je pobegao ofsajdu i znalažljivo smestio loptu iza leđa Ruljija za 1:1.
​Veliku priliku za vođstvo Đavoli su propustili u 70. minutu kada je dosuđen ofsajd Markusu Rašfordu, koji je svakako promašio čistu situaciju pred golom protivnika.
​Do kraja utakmice ni jedna ni druga ekipa nisu želele da se previše otvore. Bilo je napada i sa jedne i sa druge strane i, iako je Junajted bio nešto konkretniji, otišlo se u produžetke.
Ole Gunar Solskjer i Unai Emeri su odlučili da ništa ne rizikuju u produžecima, pa su to poručili i svojim fudbalerima.
Najbolju priliku u prvih dodatnih 15 minuta imao je strelac prvog gola Moreno, ali je bio vrlo neprecizan.
Junajted je doživeo peh u drugom produžetku, pošto je Rašford doživeo povredu zbog koje je morao da napusti teren.
U poslednjim minutima utakmice Žuta podmornica je mogla da dođe do jedanaesterca, ali je sudija Turpan posle konsultacije sa VAR sobom odlučio da najstrože kazne nema.
U penal seriji je sve ljubitelje fudbala dočekala prava drama kojoj se malo ko nadao, pošto je na obe strane pogođeno čak po deset penala.
Izuzev jedne situacije prilikom šuta Luka Šoa, praktično ni Rulji ni De Hea nijedanput nisu bili ni blizu da zaustave neki od udaraca, a onda su upravo njih dvojica morali da stupe na scenu.
Rulji je zakucao loptu daleko od De Hee, da bi zatim Španac napravio veliki kiks, šutnuo jako loše i dopustio golmanu Viljareala da bude heroj.
Pogledajte kompletnu penal seriju:
Kako je svetkovina postala rijaliti /foto, video/
Zapalio se čuveni stadion u Madridu /video/
Huligani pretukli navijače Junajteda pred finale Lige Evrope /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala